Новинари трпе пријетње смрћу, мобинг...

Путем линије за помоћ новинарима од маја прошле до маја ове године у БиХ су пријављена 62 случаја кршења новинарских права, саопштено је из Удружења БХ новинари.

Босна и Херцеговина 02.05.2015 | 15:20
Новинари трпе пријетње смрћу, мобинг...

У том периоду евидентиране су двије пријаве пријетње смрћу, три физичка напада на новинаре, четири случаја мобинга, те11 случајева притисака и пријетњи новинарима и медијским радницима.

Према годишњем извјештају Репортера без граница, БиХ се у 2014. години налазила на 66 мјесту од 180 земаља када је ријеч о стању медијских слобода.

Линија за помоћ новинарима дјелује у оквиру Удружења БХ новинари као институција за подршку и помоћ новинарима у остваривању њихових свакодневних послова, као и заштити њихових права и слобода.

Поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија, Удружење БХ новинари и Фондација "Фридрих Еберт" одржаће сутра конференцију за новинаре на којој ће представити истраживања јавног мнијења о теми "Медијске слободе у БиХ – упоредни извјештај 2009-2015".

Истраживање је проведено од 25. марта до 14. априла ради утврђивања ставова гарађана, између осталог, о медијским слободама и повјерењу грађана у медије, политичким притисцима и нападима на новинаре, функционисању и опстанку јавних сервиса у БиХ, рјешавању захтјева о успостављању канала на хрватском језику.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дрекавац

02.05.2015 13:57

"Фридрих Еберт", је л' то она Тања Топић, што ономад величаше лик и дјело великога Баје и што је роварила на све стране, слично Кандићки из Србије, па онда се мало, као, окренула против њега у задње вријеме, кад су јој газде из Њемачке јавиле да је Баји одзвонило и да се за њега већ праве вјешала? Еее, Тањице, Тањице, није се заборавило, нећеш се ни ти тек тако провући, лопужо плаћеничка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле од Тополе

02.05.2015 14:37

Извини Дрекавац, али Тањица је одувијек била на страни истине.Њеним стопама, па чак и храбрије него Тања, је кренула и Ивана Корајлић из Транспаренси интернешенела.Такве храбре жене треба здушно подржавати, јер да није њих и појединих медија, попут рецимо РТВ БН,били би у тоталном медијском мраку.Овом приликом свим новинарима овог свијета честитам Дан слободе медија.

Name

Дрекавац

02.05.2015 14:54

Извини ти, Јоле од Тополе, али је иста та Тањица здушно потпиривала и подржавала довођење Баје на тенковима СФОР-а и заузврат добила скоро редован термин у централном Дневнику "јавне куће" РТРС. Постоје и архивски снимци њених "реаговања" у та времена. Зар мислиш да би Њемачка спонзорисала своје плаћенике овде, да раде за српску ствар?! Опаметимо се, народе!

Name

борац

02.05.2015 14:26

А ста то данас Баја исприца за предсколски узраст???

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

03.05.2015 07:25

Мали је број бас независних новинара!

ОДГОВОРИТЕ