У најави енергетски сертификат за зграде

У Републици Српској од наредне године свака нова зграда мораће да има енергетски сертификат без којег неће бити могуће издавање употребне дозволе.

Република Српска 02.05.2015 | 07:41
У најави енергетски сертификат за зграде

Ова новина се односи на зграде за које је то предвиђено Законом о уређењу простора и грађењу и правилницима о вршењу енергетског прегледа зграда и издавању енергетског сертификата, о методологији за израчунавање енергетских карактеристика зграда и о минималним захтјевима за енергетске карактеристике зграда.

Енергетском ефикасношћу утиче се на задовољавање потреба данашњих генерација за енергијом на начин који не угрожава опстанак будућих генерација и очувања еколошке равнотеже, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

“Циљ је да се форсира и стимулише повећано коришћење енергије из обновљивих извора да би била смањена укупна емисија штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште”, наводи се у саопштењу.

Енергетска ефикасност у зградарству први пут је обухваћена и обрађена прописима Републике Српске.

Њихова израда и доношење трајало је скоро годину дана уз пуно учешће јавности и стручних институција да би се дошло до што квалитетнијих и прихватљивијих техничких рјешења којима треба да буду обезбијеђене велике уштеде у потрошњи енергије у зградама, на начин да се смање укупне потребе за енергијом и да се повећава остварени степен комфора и стандарда корисника зграда.

Прописи су усаглашени са Директивом ЕУ о енергетским карактеристикама зграда.

Наведени правилници, које је донијела ресорни министар Сребренка Голић, ступиће на снагу 1. јануара 2016.

До тог датума потребно је да се путем Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност организује и изврши додатна обука инжењера одређених занимања који ће учествовати у вршењу енергетских прегледа зграда и издавању енергетских сертификата.

Након тога ће Министарство моћи издавати лиценце за вршење енергетских прегледа зграда, чиме ће овај процес у потпуности бити уређен и организован.

Министарство је ангажовано и на обезбјеђивању и изради одговарајућег софтвера за израчунавање енергетских карактеристика зграда који би био доступан свим учесницима у вршењу енергетских прегледа зграда, што би у знатној мјери олакшало посао и обезбједило већи степен поузданости и квалитет ових услуга.

Правилници су објављени у “Службеном гласнику Републике Српске”.

Извор: Глас Српске

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Радован

02.05.2015 06:08

Намет на вилајет, Турци су узимали харач а ови душу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Радован

02.05.2015 07:56

Да би био ослобођен харача пређи на страну Турака, тако је то некад било.

Name

Дарио

02.05.2015 06:28

Свака цаст! Да се и код нас деси несто паметно. Јос само да се поцне издвајати мјесецни додатак за дјецу и покренули смо се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

02.05.2015 06:29

Све нам је у дрзави уредјено и ријесено па сад досла на ред и екологија, а пола БЛ јос користи септицке јаме и одводи их у потоке и ријеке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

02.05.2015 07:09

А шта са већ изградјеним лоповлуком! Изгледа, ко је гепио гепио. Медјутим, нема државе без потпуне ревизије. Све мора бити анализирано и одузето, срушено итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

02.05.2015 07:27

Камо среце да имају енергетску ефикасност за све,медјутим само јос један намет који це се селективно примјењивати као И све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

02.05.2015 07:47

Каква енергетска ефикасност а то исто министарство дало еколоску дозволу топлани Бл да мозе користити високосумпорни мазут ко је овдје луд!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

02.05.2015 08:30

И ти си Јањичар а моји ђедови су се борили против њих а и ја сам и опет ћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.05.2015 11:16

Добро је и кумче ће да добије посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

02.05.2015 12:16

Дрзава и власт не слузе више грађанима већ зеленаши са радним дозволама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

02.05.2015 14:10

Неко вец трља руке. Бице јос лове од корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др Дабиц

03.05.2015 07:01

Зивјела Народна власт Дабогда му хеликоптер остао без горива па да усреци народ као оно кад је пилот РЕКО Марку Милосевицу баци тату да буде срецна Србија тата/баја укини се да буде сретан народ

ОДГОВОРИТЕ