Настављени расни протести у Балтимору

У Балтимору и другим градовима САД су синоћ одржани нови протести због смрти младог Афроамериканца Фредија Греја од повреда задобијених послије хапшења.

Свијет 01.05.2015 | 09:55
Настављени расни протести у Балтимору

Званичници Балтимора су грађане замолили за стрпљење док државно тужилаштво не одлучи да ли ће подићи оптужницу против шест полицајаца који су судјеловали у хапшењу Греја (25), преноси Ројтерс.

Једна балтиморска телевизија је објавила наводе из полицијског извјештаја и извјештаја патолога, из којих се види да је Греј задобио смртоносне повреде у полицијском комбију, гдје је ударио главом о метални дио пошто није био везан.

Раније је било објављено да је Греј задобио повреде кичме 12. априла, у периоду од тренутка хапшења због посједовања ножа до доласка у полицијску станицу.

Од тих повреда је преминуо недјељу дана касније, што је подстакло најновији у низу протеста посљедњих мјесеци у САД због начина на који се полицијске снаге, које већином чине бијелци, понашају према Афроамериканцима и другим мањинама.

Након бурне ноћи у Балтимору у понедјељак, кад су се демонстранти сукобили са полицијом, протести су се током недјеље проширили и на друге америчке градове попут Њујорка, Мисурија и Фергусона.

Синоћ је у Балтимору у мирној шетњи учествовало више стотина демонстраната, којима су се придружили кошаркашка звијезда Кармело Ентони и друге славне личности.

Шетња је, међутим, морала да буде завршена до 22 сата по локалном времену, кад на снагу ступа полицијски час, за које балтиморске власти наводе да ће бити на снази и током викенда.

Протести су се проширили и на Филаделфију, гдје је мирна шетња око 1.000 људи у једном тренутку постала напета кад су демонстранти покушали да изађу на аутопут, али им је полиција блокирала пролаз.

Лист "Вашингтон пост" је објавио да је синоћ у Балтимору пронађено тијело мртвог мушкарца у камиону паркираном у близини апотеке, која је опљачкана и запаљена током сукоба у понедјељак.

Портпарол балтиморске полиције Џерон Џексон је за "Пост" изјавио да полиција истражује ову сумњиву смрт, али се засад сматра да она није повезана са протестима.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар