Данас се обиљежава Међународни празник рада, у БиХ 546.779 незапослених особа

У свијету се данас обиљежава 1. мај - Међународни празник рада као симбол интернационалне радничке и синдикалне солидарности. Упркос чињеници да Закон о празницима у БиХ још увијек није усвојен, Први мај обиљежава се два дана на цијелој територији БиХ.

Свијет 01.05.2015 | 08:30
Данас се обиљежава Међународни празник рада, у БиХ 546.779 незапослених особа

У дане празника неће радити државни органи, органи јединица локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и особе које професионално обављају услужне и производне дјелатности у ентитетима Федерација БиХ и Република Српска, као ни у Дистрикту Брчко.

Синдикат солидарности Тузланског кантона Први мај обиљежиће мирним протестима испред зграде Содасо којим ће изразити незадовољство чињеницом што ни нова власт није допринијела опоравку предузећа која тјерају у стечај као што је случај са тузланском Дитом.

Према подацима завода и служби запошљавања у Босни и Херцеговини на евиденцијама је, закључно с 31. мартом 2015., пријављено 546.779 незапослених особа.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Жељка Цвијановић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић честитали су свим радницима у Српској Међународни празника рада.

Предсједник РС Милорад Додик поручио је грађанима поводом Међународног празника рада да ће институције Српске наставити да буду максимално посвећене поштовању радничких права и настојати да сачувају што већи број радних мјеста, побољшају положај радника и створе услове за ново запошљавање.

"Симболика прославе 1. маја је да се истакне и подсјети на права и заштиту радника, социјалну правду, солидарност и остале вриједности које карактеришу демократско друштво", навео је предсједник Српске у честитки.

Према Закону о празницима, у Републици Српској нерадни дани су 1. и 2. мај и тада неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

Грађани широм Републике Српске за 1. мај традиционално ће посјетити бројна излетишта, а Савез синдиката Републике Српске организоваће данас у Бањалуци протестну шетњу.

Историја овог празника почиње 1886. године када је неколико десетина хиљада радника у Чикагу изашло на улице, захтијевајући боље услове рада и увођење осмочасовног радног времена.

Организатори протеста захтјеве су претходно упутили послодавцима и властима, тражећи да их испуне до 1. маја 1886. године. Као одговор услиједила је репресија, и у сукобима са полицијом било је жртава и рањених на обје стране. Седморица синдикалних активиста осуђени су на смрт.

Сваке године се 1. мај обиљежава у знак сјећања на прве жртве борбе за остварење радничких права. Тог дана широм САД одржано је око 5.000 штрајкова незадовољних радника уз слоган - три осмице - осам сати рада, осам сати одмора и осам сати културног уздизања.

Прослава празника установљена је три године касније, а одлуку су донијели представници радника из цијелог света на Првом конгресу Друге интернационале у Паризу, прогласивши 1. мај за Међународни празник рада, радничке и синдикалне одговорности.

(Агенције/Клиx)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Остоја

01.05.2015 06:44

Број незапослених од 546.779 за властодрсце јос увијек није алармантан. На овим просторима, према привредно-економским кретањима, имамо перспективу до јесени. Од јесени до прољеца наредне године ова цифра це преци 600.000 евидентираних незапослених. Ни та цифра за властодрсце неце бит алармантна. Уосталом то је за њих само један број. У свему, за њих, је битно да расте број запослених у јавном сектору, управи, њиховим беспотребним агенцијама број који представља костур њихове гласацке масинерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивановиц

01.05.2015 06:47

Ми поцели јуце :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

миљан

01.05.2015 07:24

РЕ:Зивановиц Зивановицу, а ста сте ви то поцели јуце? Ста славите? Ста овдје има да се слави? То сто су људи на ивици глади,јадни биједни незапослени?!! Предлазем ти да сједнес мало на тај узарени ростиљ па ти мозда додје из тог опрженог дијела тијела у главу да је боље да си те паре што си дао за ћевапе и пиво,искористио за пут до Бањалуке на протест Синдиката!! Пружа нам се прилика да покажемо незадовољство а шта ми радимо-ждеремо и лочемо, а сутра ћемо да тражимо хуманитарну помоћ јер не можемо да преживимо!!! Дозови се памети!

Name

Тамо Далеко Бреее

01.05.2015 07:10

У једној Свајцарској где су просецне плате 4-5 000 еура сутра излазе на демонстрације у природи Нико не дие тај дан а у јадном Балкану сви на ростиљање и остављају тоне дјубрета за собом а после бре сви кукају.Касно је за насу земљу и нас народ,назалост сами су криви за све,спасио се ко је отисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нене

01.05.2015 10:10

Просјек цх не зарадује толико... И у неким кантонима се данас нормално ради...

Name

Бања Лука

01.05.2015 07:25

Их колико нас јос има који смо се скинули са бироа за узалудно овјеравање радне књизице. Од круга људи који циркулисемо у мом насељу, нас 50ак отприлике, има нас бар 15 који смо дигли руке од бироа за запосљавање странацких полтрона! На ту статистику додајте бар јос 50 000 људи. Лоса вам је та статистика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанка

01.05.2015 09:05

Потврдјујем!

Name

синдикалац

01.05.2015 07:29

Данас је геноцид јањади, зарад празника који се слави у земљи у којој је сваки други становник незапослен и не може себи да приушти ни хреновку...земља апсурда....

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

01.05.2015 07:32

Према податцима о броју незапослених, малим платама, посрнулој привреди, биједи и неимаштињи, данас би требао мали број грађана да буде на излетиштима уз обилно иће и пиће. Али, као и увијек до сада десиће се супротно. Огроман број ће данас банчити, јести и пити, не уз коријење већ, обилну и скупу трпезу. Како ово објаснити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.05.2015 07:53

У нека друга мрацана времена на данасњи дан се исло на уранак у организацији синдиката.Спремала се скромна прослава на којој се славио дан рада.Данас синдикат прави комеморацију раду организирајуци демонстрације протесном сетњом у главном граду Рс у којем не постоји висе нити једна фабрика која обезбједује примања од којих се мозе зивјети као цовјек.Назалост на том протесту неце ни бити производних радника јер њих висе и нема.Дрзаву воде политицке елите које су све унистиле и које анд покусавају саме себе убједити да и не треба радити да је дрзава довољна сама себи и да се мозе зивјети задузивањем а успут успут додатно зарадивати продајом радних мјеста у администрацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

01.05.2015 08:31

Празник за будзетлије и странацке ботове а остале ко је..Људи скупе по 15 до 20 км да би са друством и породицом отисли на ростиљ, негдје поред рјеке цисто да одморе мозак а онда и ова мизерија смета одредјеној господи која би радије тај новац видјела у свом дзепу,тј отела од народа.Овај господин који бунца о Свицарској је у праву, из цистог разлога сто свицарци неце да скупљају крпеље поред рјеке гореци поред ростиља него са породицом и пријатељима иду у ресторане и хотеле а цињеницу да минимум два пута годисње иду на море плус скијање нецемо ни спомињати.Колико дана је минималан годисњи одмор раднику у свицарској и колико им касни плата и уплата доприноса?Е мој јаднице о цему ти прицас и ста покусавас поредити?Само се покри по усима јер си доста паметнији када сутис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цирих

01.05.2015 09:46

За твоју информацију данас протествује више радника у Швајцарској него у БиХ. А ви ждерите ћевапе. И од чега да одморите мозак. Да га имате неби бирали власт која вам и кожу с леђа скинула... Само уживајте и добро расхладите пиво. За идући 1. Мај нећете имати ни за пиво. А ћевапи ће вам бити луксуз.

Name

РЕ-Горан

01.05.2015 09:17

Везе ти немас о зивоту.Прицас ко да си тамо зивио.Висе они цијене свој франак,него ми марке које позајмимо.Кад Свајцарац троси новац, 10 пута размисли гдје и како и зато имају.И њихова историја је била сурова, али они у односу на нас су то све превазисли и раде и зиве за себе,а ми зивимо да доказујемо или бранимо злоцине ,вец се припремамо за следеци рат и тако у недоглед.Нико нам Горане није крив сто смо сви на Балкану дусевно прљави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика..

01.05.2015 09:39

546.779 .... Види мама ево и мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погузије

01.05.2015 09:52

Данас је на Балкану, назалост планиран геноцид над зивотињама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1 Мај

01.05.2015 10:00

Посто радника скоро да и немамо,данас це славити само гузоње и будзетски корисници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

01.05.2015 10:00

Сви међународни празници, споразуми, модели, границе, агенције (Читај: УН, НАТО, ЕУ, ЦИА, ОЕБС итд..,) су тотално лудило Ватикана. Ево ми празнујемо 1.мај празник рада, а у Србији је забрањено право на живот И на рад. Гладна уста ходају Србијом. Читаве породице се проституишу.., Декретом морамо укинути католички модел власти или нас неће бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

01.05.2015 10:01

Ја зивим у Свици и данас ми је радни дан као сви остали могао сам узети слободно ал сам морао тај дан касније да нарадим. Брига Свајцарцима за 1. мај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим Босну

01.05.2015 10:27

Јаке ми државе. У ЕУ за вријеме 90-их, досељавали се муслимани уз изговор да су избјеглице и да су их Срби протјерали о томе да објашњавам и нема смисла када се зна какви су то људи,населило се их ал баш,њих око 95% данас не ради и примају социалну помоћ,тако да у овом чуду и руглу од државе за коју опет 95% људи зна да и није држава ништа чудно

ОДГОВОРИТЕ
Name

За папка

01.05.2015 12:53

Мрзис ти сам себе , лудо једна.

Name

горан

01.05.2015 10:30

За РЕ .Стварно се трудим да сконтам ста си хтио реци и какве ратове и зле историске судбине упетљавас у радницка права,стандард градјана и прославу првог маја?Драги господине само сам хтио реци да једно уредјено друство какво је свицарско и права која радници,градјани таквог друства узивају поредити са циркусом у ком ми зивимо је сулудо.Урбане легенде како свицарци,аустријанци,њемци,енглези...раде као роботи без одмора занемарујуци све зивотне радости и погодности које им пруза њихова зарада и услови у каквим зиве су цисте глупости и идиотизам.Просао сам вецину земаља ЕУ и могу ти гарантовати зивотом да им нисмо ни до кољена по банцењу, изласцима,проводима,курварлуцима,путовањима...све друго су лази и предрасуде без зрна истине.Мозес прицати бајке колико хоцес али ово је истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-мрзим Босну

01.05.2015 10:47

Јака ми цовјека,који износи цисте лази.Тема је 1Мај,а не мрзња која ти је испред свега. Срам те било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

01.05.2015 11:00

САМО ПАРАЗИТИ МОГУ ДАНАС ДА СЛАВЕ ПРАЗНИК РАДА,ДЗАБАЉЕБАРОСИ,СТРАНАЦКИ .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор за Горана

01.05.2015 11:08

Ево сам себе демантујес.У првом коментару говорис како Свајцарци иде 2 пута на годисњи одмор,скијање,вецере по ресторанима,а у другом говорис како раде као роботи,занемарујуци све зивотне радости.Хтио сам реци да ни нама нико не брани да уредимо своје друство и да нама буде фино.Али понављам нас менталитет и наса препотентност, да све боље знамо од других нас је довела до овога.Ја дуго година зивим вани и знам филозофију зивљења на западу.Проје доласка сам слицно мислио као ти,па временом схватио да пуно гријесим.На крају ја нисам схватио ста подразумјевас под "зивотне радости".

ОДГОВОРИТЕ