Не очекују се провокације у Сарајеву

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да не очекује да ће на обиљежавању 23 године од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву бити било каквих провокативних ситуација.

Република Српска 30.04.2015 | 15:18
Не очекују се провокације у Сарајеву

"Од Министарства унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево добили смо пуне гаранције у вези са безбједности тог скупа. Мислим да никоме не иду у прилог провокације", рекао је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је апеловао на све народе у БиХ и шире да, поучени искуством из скорашњих догађаја, "не смију пасти поново у замку мржње и мрака, јер би довели све народе поново да пролазе кроз оно шта су пролазили".

"Влада Српске и ресорно министарство учиниће све да својим понашањем, радом и сугестијама доприносе његовању слободе, мира, традиције живота на овим просторима и гаранције сигурности свим грађанима независно од политичке и вјерске припадности на територији Републике Српске", истакао је Савановић.

Савановић је подсјетио да су у Добровољачкој улици у Сарајеву прије 23 године страдали невини војници и старјешине ЈНА, тадашње једине регуларне војске и државе.

Он је напоменуо да муслиманска страна није испоштовала претходни договор да се до 19. маја 1992. године мирним путем повуку све формације ЈНА, јер су припадници паравојних јединица "зелене беретке", "патриотске лиге", јединица МУП-а и Територијалне одбране БиХ напале почетком маја команду Друге војне области и тада су погинула 42, рањен је 71, а заробљено 207 припадника ЈНА.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Душко Милуновић рекао је да ће програм обиљежавања страдања припадника ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици почети у недјељу, 3. маја у 9.30 часова служењем парастоса у Спомен-цркви у Миљевићима.

Милуновић је навео да је у 10.00 часова планиран полазак око 200 учесника са три аутобуса и четири аутомобила за Сарајево, а у 10.30 часова предвиђена је мирна шетња бившом Добровољачком улицом са упаљеним свијећама и вјерски помен.

Обиљежавање 23 године од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву организује Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој улици, која се 3. маја 1992. године мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан /крњег/ Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње такозване Републике БиХ.

Иако је за безбједност младих војника гарантовао тадашњи предсједавајући Предсједништва РБиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута оружаним нападом. Првих дана маја 1992. године мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јука

30.04.2015 13:25

А што онда Кукањац лаже или неко други лаже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајте Имена

30.04.2015 15:24

Дајте имена 42 убијена у односу на 6 која је набројао Кукањац. Доказати да ли лаже Кукањац или неко други. Зар јер срамота правдати нечију лаж?

ОДГОВОРИТЕ
Name

испит

01.05.2015 09:25

Нема провокација, ми Бошњаци смо увијек за мир...то је неупитно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добровољацка

01.05.2015 11:52

Коме несто није јасно нека погледа аутентицни снимак

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

02.05.2015 07:07

Да се којим случајем може удавити од лажи, данас не би био жив добар број бошњачких политичара због лажи изречених у рату.

ОДГОВОРИТЕ