ММФ-у колективни уговори трн у оку

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да Међународни монетарни фонд /ММФ/ инсистира на нестанку колективних уговора из радно-правних односа и да је пут за то нови закон о раду.

Република Српска 29.04.2015 | 22:42
ММФ-у колективни уговори трн у оку

Мишићева је, након састанка са шефом Мисије ММФ-а у БиХ Роном ван Роденом, рекла да ће Савез синдиката свим средствима борити против лошег положаја радника, али и да ће упутити јасну поруку у вези са радним законодавством.

"У разговору смо могли закључити да им сметају колективни уговори, јер су њима /ММФ-у/ кључна права за која се борио синдикат у ствари препрека да остваре потпуну доминацију послодаваца", рекла је Мишићева, наводећи да представници ММФ-а нису говорили о роковима за доношење новог закона.

Она је појаснила да се у новом закону о раду не мора ништа промијенити, али да ће колективни уговори престати да важе и "да друге никад нико неће потписати".

"Сва права која су битна за раднике управо се налазе у колективним уговорима, од минулог рада, коефицијената, најниже плате и накнада", рекла је Мишићева.

Она је додала да је синдикат изненађен и посебним правилима ММФ-а за БиХ.

"Жељели смо и да из нашег угла дођемо до одговора и да ли је ово један у низу захтјева, односно реформских дјеловања, која ће на крају довести и до приватизације великих јавних предузећа, али ту нисмо имали јасан одговор. Све што су рекли може се сматрати класичним обликом притиска на раднике преко синдиката", рекла је Мишићева.

Према њеним ријечима, Савез синдиката не бојкотује сједнице Економско-социјалног савјета и одазваће се на сваки позив, уколико оне буду сазване у складу са пословником, али никад неће гласати за смањење стечених радничких права, нити ће трпјети икакве притиске.

На питање како ће синдикат реаговати уколико нови закон о раду буде донесен без њега, Мишићева је поручила да постоји одговор и на ту ситуацију, али да синдикат не жели никакво наметање, већ да Влада Српске обезбиједи досљедну примјену постојећег закона.

Према њеним ријечима, ММФ као кредитор има услове који нису само у вези са каматама и роковима отплаћивања дуга, него жели да буде и креатор реформских процеса уперених против радника.

"То значи потпуну флексибилизацију уговора о раду и крајње обесправљивање и `појефтињење` радника у Републици Српској и Федерацији БиХ", рекла је Мишићева.

Генерални секретар Савеза синдиката Велка Оџаковић очекује да неће бити забране протестне шетње радника која је најављена за 1. мај, рекавши да не постоји ништа што би могло некога угрозити.

"Према Закону о јавном окупљању, надлежни орган може издати само забрану, али не мора дати никакво одобрење. Међутим, навикли смо да одобрења дају и управо га данас очекујемо", рекла је Оџаковићева.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Лингуза

29.04.2015 10:47

Ста це ми посао , кад је плата мала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

29.04.2015 11:01

Да остварујес контакте И праксу да додјес до веце.

Name

укљуци мозак

29.04.2015 10:55

Ста би баја са руским милионима Сад ммф клеците за 100 милиона а руси онако из малог дзепа требали дати милијарду уз невидјено повољне услове ЦИСТО ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ СТА СИ ЛАГАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

29.04.2015 10:57

ГОСПОЂО О КАКВОМ СИНДИКАТУ И КАКВИМ ПРАВИМА РАДНИКА ТИ СТАЛНО ПРИЧАШ. ИМАШ ДОБРУ ПЛАТУ КАО И "РАДНИЦИ У ВЛАДИ" И БОРИШ СЕ ЗА ЊИХОВА ПРАВА. У РЕПУБЛИЦИ НЕМА РАДНИКА "ИМАЈУ РОБОВИ" КОЈИ РАДЕ БЕ ПЛАТА. А КАД РАДЕ БЕЗ ПЛАТА НЕ ТРЕБА ИМ НИ ТВОЈА ЗАШТИТА. ОВО ТРЕБА СВЕ ПОЧИСТИТИ ИЛИ ДАЈТЕ ОВОЈ ОМЛАДИНИ ДА СЛОБОДНО МОЖЕ НАПУСТИТИ ОВЕ ПРОСТОРЕ ЈЕЛ ОВДЈЕ НЕМА НИ ДРЖАВЕ, НИ ПРИВРЕДЕ НЕМА НИШТА ШТО БИ МОГЛО ЗАДОВОЉИТИ И НАЈМАЊЕ, НАМИНИМАЛНИЈЕ УСЛОВЕ ЗА ЖИВОТ. ОВДЈЕ ЖИВИ ВЛАСТ И ЖИВЈЕЋЕ ДОК ЈЕ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ И ВАС ТАКВИХ ШТО КО БИВА ПРЕДТСАВЉТЕ ОВАЈ НАРОД ИЛИ РАДНИКЕ КОЈИХ НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

29.04.2015 11:01

ММФ нас годинама уништава. Потребна је нова власт која ће знати створити услове за производњу и откачити ММФ. Домаће багрове треба што прије, што растјерати што похапсити. И то је то. Услов је да се народ освијести. И промијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

29.04.2015 13:17

Можеш заборавити с Даyтоном. Док год БиХ нема ствари које су потребне на државном нивоу (снажно централизоване) тапкат ћемо у мјесту.

Name

Васкрсија

29.04.2015 11:03

Да, да, требе ММФ-лове јос.... Милијарде имм нису довољне... Проклетство незаситог капитала!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

29.04.2015 11:04

Губо корумпирана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

29.04.2015 11:17

Она је највеца срамота "радника". Ко је бирао, нек му она права избори, нама није и неце. Козна фотеља, возац, мјесецна примања преко 4.000, .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

29.04.2015 11:22

Халооооо зено, о којим правима прицас ? Правима дрзавних слузбеника ? Па обицни радници вец одавно немају никаква права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

29.04.2015 11:28

Ако дозволимо нови закон о раду ту нам је крај. Сви на улице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хккј

29.04.2015 16:42

Напротив, ако се не усвоји нови закон о раду неце се имати код кога радити, код нас су радници застицени ко угрозена врста ( мислим по закону) док на западу ако данас добијес посао сутра мозес бити отпустен.није задатак послодаваца да води социјалну политику.

Name

Жељко

29.04.2015 11:30

Или прихватите захтеве ММФ-а или нећете добити нову траншу кредита. Сад ту Мишићева као води љуту борбу за права радника а у ствари је боли брига за те исте раднике. Она је Додиков играч и одавно је купљена. Биће сви захтеви ММФ-а испуњени укључујући и нови закон о раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

29.04.2015 13:41

Како мозе Бјелорусија и Мадјарска без ММФа а Мадјарска је јос у ЕУ???? И сад је Виктор Орбан трн у оку Америма

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

29.04.2015 22:01

Ви се не борите за раднике него за цланове синдиката зато вам треба одузети право на плату па нека вас плацају они које "заступате"

ОДГОВОРИТЕ
Name

К'о то зна..

30.04.2015 07:50

Зашто не каже да ММФ-у смета криминал у финансијама, корупција невиђена. Она о томе шути, не смије о томе јавно ништа рећи, јер онај преко тога не би могао прећи.

ОДГОВОРИТЕ