Спрема се бура! АБА ће се звати Премијер лига и још...?

Нејасна ситуација око формирања нове регионалне лиге у којој ће у наредној сезони играти само клубови из бивше СФРЈ, добила је нову епизоду током викенда.

Кошарка 28.04.2015 | 14:20
Спрема се бура! АБА ће се звати Премијер лига и још...?

Према сазнањима Б92, а након увида у оснивачки акт нове лиге која би према идеји ФИБА требало да се зове "Премијерлига", следе бурни дани након састанака који треба да се обаве између представника националних савеза, изасланика ФИБА, али и клубова који би требало да играју ту лигу.

Према замислима ФИБА, седиште "Премијерлиге" било би у Подгорици, а осим кошаркашких савеза са простора бивше СФРЈ, са 10 посто учествовала би и ФИБА.

Органи друштва били би: Скупштина, одбор директора и извршни директор. У Скупштини нове лиге било би седам чланова, и том телу према Статуту који су замислили представници ФИБА припадала би врло велика овлашћења. Међутим, представник ФИБА у том телу могао би "ветом" да блокира било коју одлуку Скупштине и свих осталих органа нове лиге?

Што се спортског дела тиче, постоји такође неколико нејасноћа. Једино је јасно да ће лигу играти 12 клубова (по 3 Србија и Хрватска, односно 4 Србија због учинка у актуелној сезони).

Нејасно је и какву проходност ка европским куповима доноси ово такмичење, посебно ако се зна да сукоб између ФИБА и Евролиге није још увек решен, а нејасно је и како ће се делити финансијска добит.

Оно што наговештва нове бурне дане је чињеница да само летимичан поглед на предлог Статута нове лиге нема никаквих додирних тачака са оним о чему се разговарало на састанку у Беохраду средином априла, када су челници АБА лиге најавили пренос власништва на клубове.

Како незванично сазнајемо, Коста Јанков изасланик ФИБА требало би да се састане у уторак у Београду са представницима КСС и КЛС, која је, подсетимо, дала свој пристанак да српски клубови играју регионално такмичење, пре ових драстичних промена и измена.

Према незваничним сазнањима Б92, предстаници ФИБА обавили су током прошлог викенда састанак са представницима КС Словеније, а челници Олимпије већ су одбили овај предлог и саопштили да ће се придржавати својих ставова са састанка у Београду. Исти став у понедељак су саопштили у представници КС Македоније.

Остаје и питање зашто нико из КЛС није упознат са садржајем и идејним решењем Статута нове лиге који је замислила ФИБА, пошто су папири прослеђени у све савезе региона још пре 7 дана?

Нема сумње да нови догађаји доносе и нову неизвесност. Подсетимо, све велике европске кошаркашке лиге одбиле су "временске прозоре" које је ФИБА планирала да уведе, а о њима се негативно изразио и наш селектор Александар Ђорђевић. Нема сумње и да ће овај предлог Статута нове регионалне лиге изазвати велике потресе у наредним данима, јер се по више тачака "коси" са оним о чему су расправљали савези и клубови еx СФРЈ на досадашњим састанцима.

Поставља се и питање коме одговара нова нестабилност на кошаркашком Балкану, ако се зна да "сукоб свих сукоба" између ФИБА и Евролиге није још увек решен?

Коментари / 0

Оставите коментар