Овако су Хрвати видјели српски Вечити дерби!

"Нова посета дербију нас је уверила да још постоје и гори од нас, али јадни су они који се упоређују са лошијима", констатује. Новинар загребачког "Јутарњег листа" објавио је чланак о "вечитом дербију", дуелу Црвене звезде и Партизана.

Фудбал 27.04.2015 | 18:00
Овако су Хрвати видјели српски Вечити дерби!

Опет црвенимо! Због група хулигана који су обешчастили најважнију фудбалску утакмицу коју Србија има.

По обичају, слике инцидената обишле су свет, а медији у региону дали су посебан простор ономе што се дешавало на стадиону "Рајко Митић" у Београду.

Загребачки "Јутарњи лист" послао је новинара у Београд, који је испратио дерби, али и утакмице финала АБА лиге између Црвене звезде и Цедевите.

"Главе крваве, руке сломљене, а на трибинама смијех!", наслов је чланка новинара овог листа, који је започет овом констатацијом:

"Нова посета дербију Црвене звезде и Партизана нас је уверила да још постоје и гори од нас, али јадни су они који се упоређују са лошијима".

Наставио је:
"Резултат? 41 приведен, 35 рањених полицајаца, 30 повређених навијача. Фудбал? Нула за Партизан који је задржао пет бодова предности, али и нула што се тиче фудбала. И по томе су испод водећих хрватских клубова".

У хали "Пионир", новинар "Јутарњег листа" је разговарао са неколицином људи:

"Ма шта си уопште ишао тамо, то ти је као да гледаш, како оно беше, Трње је л’ тако?", рекао му је један мушкарац који је дошао на кошаркашку утакмицу Црвене звезде и Цедевите.

Разговарао је и са једним полицајцем:

"Трећа лига, брате. Што ниси отишао да гледаш Чуку? Чукарички игра најбољи фудбал у Србији. Дошао неки буџа који редовно плаћа играче. У Звезди и Партизану немају за плате, али како играју не бих им ни кинте дао".

Исти полицајац му је рекао и да је осетио олакшање када је видео да је распоређен да обезбеђује кошаркашку утакмицу, а не дерби:

"Облила ме срећа што не морам на ‘фудбал’. На кошарци сама господа, ха ха…".

Новинар "Јутарњег листа" послужио се реченицом, односно опаском коју је чуо у пролазу:

"На дербију је било забавно док није почео фудбал".

"Ова реченица звучи ружно, поготово породицама чији су чланови повређени у дербију, али савршено осликава београдску атмосферу", приметио је новинар Хрвоје Слишковић.

Ево како је он доживео дерби на стадиону:

"У раздобљу након што су се нереди примирили, а утакмица још није започела, неколико пута се зачуо пљесак као у театру. Први чин је завршен, пауза дојадила па као да је нестрпљива публика аплаузом позивала фудбалере да изађу на позорницу за свој део представе. А они, када су изашли на терен, прво се окренули северној трибини и наклонили актерима првих призора за добро обављен посао. Стотине столица летело је ваздухом, бакљама се махало пред носевима полицајаца, крваве главе Београђанима су, очигледно, најнормалнија ствар на дан дербија. Нико око нас се није узрујао или љутио. Неке ствари никако се не мењају на боље. Ни код њих, ни код нас. Људи око нас гласно су одобравали сваки удар Звездиних навијача на жандермерију, предлагали стратегије за ефикаснији напад на полицајце 'ако крену са две стране, неће се моћи извући+, а туристи окидали селфије са кадровима тучњаве у позадини".

Потом је цитирао један од коментара које је чуо у пролазу:

"Одавно говорим да у туристичку понуду града треба ставити и 'Последњи крвави дерби у Европи, нереди загарантовани’. Да бар наплатимо ову бруку".

Као једну од највећих бизарности дербија, новинар загребачког листа истакао је "фотографије у којима Иван Богданов, хулиган који је постао познат захваљујући нередима у Ђенови, раширеним рукама смирује Звездине навијаче и озбиљно преговара са полицајцима".

Коментари / 0

Оставите коментар