Карлов мост у Фочи - опасност за возаче

Дуго се већ чека на реконструкцију Карловог моста у Фочи, моста из периода Аустроугарске, саграђеног 1884.године. Мост који спаја обале Дрине код фочанског Казнено-поправног завода је под заштитом Комисије за очување националних споменика БиХ, а до сада је рушен два пута, у Другом свјетском рату и 1995. године приликом НАТО бомбардовања.

Република Српска 27.04.2015 | 07:32
Карлов мост у Фочи - опасност за возаче

Оно што брине грађане Фоче је чињеница да се мост налази у таквом стању да је опасан и за возаче али и пјешаке, посебно дјецу.

Слажу се с тим и представници општинске власти у Фочи, но разлог због којих је локални парламент одложио кредитно задужење од три милиона марака је што извршна власт није доставила идејно рјешење реконструкције Жељезног моста принца Карла.

Управо су 2,5 милиона кредитних средстава намијењена за реконструкцију моста док би остатак новца био утрошен за санацију клизишта на локалном путу према Јошаници и модернизацију локалних путева.

Нови кредит био би трећи по реду у протекле двије и по године због чега су одборници итекако опрезни, па и они из владајуће странке попут одборника СНСД-а Горана Милића. Без конкретног објашњења, без идејног и финансијског плана тешко је ући у ново кредитно задужење, сматра Милић.

Одборници из опозиције коју предводи Нова социјалистичка партија су против кредитног задужења.

"До сада нису видјени ефекти претходних задужења, једноставно немамо повјерења у извршну власт", каже Оливера Елез, одборница СНСД-а, појашњавајући да је претходна власт започела реконструкцију моста, да су проширени темељи и ојачани стубови те да је актуелна власт само требала наставити овај посао но да се они двије и по године врте у круг и мијењају идеје и варијанте обнове моста.

Општински начелник Радисав Машић тврди како треће кредитно задужење од 3.000.000 марака буџету Фоче који износи око 10 милиона марака неће представљати проблем.

"Са претходних 11 и по милиона марака задужења Фоча ће и даље бити међу најмање задуженим општинама у РС. Очекујем да одборници промијене став", каже Машић.

Оцјене да би Фоча на тај начин била презадужена сматра неоснованим.

"Наш приједлог је да направимо добар мост са свим савременим условима саобраћаја. Коначну одлуку одборника очекујем за 15 дана, када је на реду ново засједање локалног парламента и када ће се на дневном реду наћи поново кредито задужење", каже Машић.

Подсјетимо да су прошле године пропала два јавна огласа за избор најповољнијег изводјача радова за варијанту реконструкције по којој је предвиђено једносмјерно саобраћање преко моста.

Од ове се варијанте одустало се одмах јер није била прихватљива ни грађанима ни одборницима. У конкретном случају размишља се о варијанти саобраћања у два смјера али она захтијева улагања већа од три милиона марака. Из буџета општине то није могуће реализовати без кредита.

И док одборници мијењају варијанте, грађани ће и даље користити привремену "бејли" конструкцију која је постављена 2005. године. Но страх од опасности која постоји годинама додатно је увећан након што је на овом мосту страдала једна жена.

Инжињер градјевинарства Грујо Милановић тврди да мост није безбједан ни за пјешаке ни возаче.

"Привремена ријешења нису адекватна, средње поље је од постојеће конструкције више за два метра, тако да имамо улазну и силазну рампу на мосту.

Мост је покривен дрвеним даскама, и када киша пада клизаво је. А још је питање сајли које се не одржавају и нико их не контролише.

Мост је сасвим несигуран. Нема никаквих обиљежја, већ само знак да је дозвољен саобраћај за возила висине до 2,2 м. У ноћним сатима још је теже преко њега, јер расвјете готово и нема", истиче Милановић.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар