Уништавање ријеке Угар

У кањону ријеке Угар и њене притоке Иломске, изграђене су три минихидроелектране, а у плану је градња још три. Досадашње искуство показало је да се инвеститори не придржавају прописа и дозвола приликом градње, што се види и на терену.

Република Српска 25.04.2015 | 21:26
Уништавање ријеке Угар

Чланови еколошких удружења из Бањалуке и Кнежева обишли су средњи ток Угра и на лицу мјеста се увјерили да је ова ријека у потпуности девастирана градњом минихидроелектрана.

Најављују одлучнију борбу за спас Угра.

Првобитна снага МХЕ Новаковићи, на коју је концесију добило предузеће „Елинг-Инжењеринг“ из Теслића износила је 2,5 МW и прописана је изградња водозахвата „тиролског типа“.

Међутим, филијала аустријског Келага, ЕХЕ доо Бањалука, која је преузела концесију, изградила је брану тзв „бочног типа“ која је виша и захвата већу количину воде, и није у складу са еколошком дозволом, То је у фебруару ове године утврдио и републички еколошки инспектор и наложио промјену типа бране, односно изградњу рибље стазе.

Представници аустријско-словеначког концесионара не желе да стану пред камере и одговоре на наша питања. У штуром саопштењу кажу да ће урадити све што је наложено рјешењем инспекције. Осим тога, тврде да су тиролски и бочни тип бране исти, што је далеко од истине.

Келагови представници у РС очито се осјећају заштићеним, јер им ресорна министрарства у Влади Српске гледају кроз прсте. Тако су се оглушили и на налог ЈУ Воде Српске, која их је обавезала да направе хидраулично слапиште, што нису учинили ни након годину и по дана.

Градећи другу МХЕ, Запеће, која је тренутно у пробном раду, аустријско-словеначко-бањалучки инвеститор је у потпуно девастирао корито ријеке Угар, уништавајући безочно сав живи свијет у њој.

Представници Центра за животну средину из Бањалуке, који имају завидно искуство у борби за очување ријечних токова, осим битке за Сутјеску и Сану, у свој календар активности намјеравају да уврсте и ријеку Угар, за коју сматрају да је озбиљно угрожена.

Истичу да рибље стазе на бранама МХЕ у пракси нигдје не функционишу, па тако ни на Угру, и да надлежне институције треба хитно да реагују.

Удружење за заштиту природе и природних резервата Кнежево најавило је да ће код инспекцијских органа и надлежних министарстава инсистирати на досљедној примјени прописа када је ријеч о МХЕ Новаковићи. Такође истичу да ће се противити даљој градњи МХЕ у доњем току ријеке Угар.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

инспекција

25.04.2015 21:34

А да треба срушити куцу неком гротњаку одмах би инспекција реаговала. Овако ништа

ОДГОВОРИТЕ