Роби: Најдражи трофеј - КЕШ са Звездом!

Роберт Просинечки рекао је у интервјуу за "Тхе ФИФА Wееклy" да му је трофеј шампиона Европе са Црвеном звездом најдражи моменат у каријери.

Фудбал 26.04.2015 | 16:20
Роби: Најдражи трофеј - КЕШ са Звездом!

"Освајање Лиге шампиона, односно тадашњег Купа европских шампиона са Црвеном звездом, је без сумње најбољи моменат у мојој каријери. Освојили смо титулу 1991. године и то је најважнији трофеј који је освојио неки тим из бивше Југославије. Победили смо Олимпик из Марсеја у финалу у Барију после пенала. Погодили смо свих пет, ја сам био стрелац првог.“

Просинечки каже да је тај трофеј из корена променио каријере свих играча.

"Тај трофеј је из корена променио каријере свих играча. Неколико недеља после утакмице, председник Реал Мадрида и српски тренер Радомир Антић довели су ме у тај клуб. Шабанаџовић је прешао у Грчку, а Стојановић је отишао у Белгију. Потом су Савићевић, Михајловић, Југовић и Панчев отишли у Италију, док су у Шпанију птишли још Белодедић, Најдоски и Стошић. Тренер Петровић је одмах по освајању трофеја потпизао за Еспањол."

На констатацију да неки хрватски стручњаци сматрају да је Просинечки могао да постане један од најбољих на свету да није пушио и пио виски, хрватски тренер је рекао: "Нисам баш сигуран у то."

Просинечки је наступао на три Светска првенства, прво за Југославију, потом и за Хрватску.

"Играо сам на три Светска првенста, прво је било са Југославијом у Италији 1991, а друга два са Хрватском у Француској 1998. и у Кореји и Јапану 2002. За Југославију сам постигао гол против УАЕ, а за Хрватску против Јамајке и Холандије. Сви голови су били важни и незаборавна искуства, како за играчку тако и за тренерску каријеру."

Просинечки је наступао и за Реал и за Барселону, па га је новинар Фифиног магазина питао са којим од двојице бивших тренера та два клуба има више сличности, Жозеом Мурињом или Пепом Гвардиолом.

"Они су међу најбољим тренерима на свету, освојили су бројне трофеје. Ја сам још на почетку, било би неумесно упоређивати се. Обојица су посебни, не знам за кога да се одлучим, али ако се погледа филозофија, начин игре, мислим да имам више сличности са Гвардиолом.“, рекао је између осталог у опшрином интервјуу бивши фудбалер и тренер црвено-белих, а сада селектор Азербејџана.

Коментари / 0

Оставите коментар