Земљотрес у Непалу однио десетине живота

Снажан земљотрес погодио је јутрос Непал, 80 километара источно од града Покхаре у централном дијелу земље, на пола пута до главног града Катмандуа, јавиле су агенције, позивајући се на амерички Геолошки институт (УСГС), наводећи да су десетине људи повријеђене.

Свијет 25.04.2015 | 09:17
Земљотрес у Непалу однио десетине живота

Најмање двије дјевојчице су погинуле у земљотресу, саопштиле су власти обје земље.

Петнаестогодишња дјевојчица погинула је на сјеверу Индије када се срушио зид њене куће у селу, близу границе са Непалом, а друга дјевојчица је убијена када је на њу пала статуа у граду близу главног непалског града Катмандуа, јавио је непалски радио, а преноси Ројтерс.

Ројтерс наводи да у болнице Катмандуа стижу грађани са преломима удова.

УСГС је првобитно измјерену јачину од 7,5 кориговао са 7,9 степени Рихтерове скале.

Министар информисања Непала Минендра Риџај рекао је индијској НДТВ да има извјештаја о материјалној штети у Катмандуу и околини, али да нема извјештаја о могућим жртвама и да су спасилачке екипе на терену.

АП извјештава да је послије земљотреса који је погодио главни град Непала и густо насељену долину Катмандуа, са близу 2,5 милиона станонвика, десетине људи са повредама одвезено до главне болнице у центру града.

Ројтерс наводи да у болнице Катмандуа стижу грађани са преломима удова.

Америчка агенција наводи да Институт предвиђа веће материјалне штете.

Житељ Прачанда Суал каже да се у центру Катмандуа срушило неколико зграда, укључујући вјековима старе храмове, као и да су због потреса грађани у паници трчали улицама.

У граду се чују сирене амбулантних кола и Владини хеликоптери, наводи АП.

Национални радио позива грађане да сачувају присебност и да остану напољу јер се страхује од могућих накнадних потреса.

Потреси су се осјетили и у Њу Делхију и другим градовима на сјеверу Индије, наводи британска агенција, а АП да су земљотрес осјетили и становници града Лахореа у Пакистану.

"Тајмс оф Индија" на својој интернет страници пише да су се снажниј потреси осјетили у Делхију, Колкати, Лакнау, Џаипури и Ренчи на сјеверу Индије.

У рејонима са солитерима у Њу Делхију и оближњем граду Гургаону запослени су послије првих потреса у журби напустили зграде, а очевици наводе да су се у становима тресли прозори, лустери и посуђе, док су у трошним зградама појавиле пукотине и попуцала стакла.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар