Анализа жријеба 1/2-финала ЛШ: Шпанцима се ''тресу гаће''!

Јуве, Барса, Реал и Бајерн писали су и пишу историју европског фудбала, али далеко од тога да воле да виде једни друге. Нарочито када Мадриђани морају у Торино или Каталонци у Баварску...

Фудбал 24.04.2015 | 21:20
Анализа жријеба 1/2-финала ЛШ: Шпанцима се ''тресу гаће''!

Клубови који су освојили 21 титулу првака Европе заједно сазнали су своју судбину у Ниону.

Имаћемо италијанска и шпанска посла почетком маја, када су у питању тренери.

Бранилац титуле Карло Анћелоти са својим Реалом вратиће се у Торино на дуел са Јувентусом, тренера Масимилијана Алегрија, Јувентусом који је водио, али чији га навијачи никада нису доживљавали као свог.

Далеко другачији дочек имаће Пеп Гвардиола, у чије је руке 2013. године дат тада актуелни првак Европе Бајерн Минхен, јер ће Шпанац назад у Каталонију, на дуел са заиста својом Барселоном, коју сада води његов некадашњи саиграч Луис Енрике.

Први пут у каријери, Гвардиола супротставиће се Барси којој је за четири године донео нестварних и рекордних 14 великих трофеја. Пеп је водио Бајерн пре скоро две године против Барсе у припремној утакмици и победио 2:0.

Барселона – Бајерн Минхен, Јувентус – Реал Мадрид у полуфиналу Лиге шампиона за сезону 2014/15.

Већ на старту јасно је да ће се супротставити клубови који се међусобно најмање разликују у поређењу са остала два. Ако неко на некога личи, по стилу игре, то су онда Бајерн и Барселона, а ако неко на некога подсећа, по енергији, трчању, тактици, трансформацији из одбране у напад, то су онда Јуве и Реал.

Претходни пут када је био могућ "Ел Класико" у финалу Лиге шампиона, оба шпанска великана испала су: Барса од Бајерна, а Реал од Борусије Дортмунд. То је било пре две сезоне.

Шта можемо да очекујемо? СВАШТА! Да, баш тако... На то упућује богата историја дуела ова четири великана...

БАРСЕЛОНА – БАЈЕРН МИНХЕН

У сусретима четвороструког и петоструког првака Европе далеко више пута радовао се – петоструки, Бајерн! Рачунајући и понижавање Каталонаца у полуфиналу пре две године, када је у две утакмице било 0:7. Али, тада се Гвардиола одмарао, Барсу је само привидно водио покојни Тито Виланова, а испред Бајерна је стајао моћни Јуп Хајнкес.

Занимљиво, скоро увек када се Барселона и Бајерн сретну у Европи, ко буде бољи – освоји трофеј на крају! Три пута било је тако кроз историју, а једина сезона која чини да ово не буде правило је чувена 1998/99, када је Бајерн изгубио титулу првака Европе (на Барсином стадиону) у финалу са Манчестер јунајтедом.

Због голова у 90. и 92. минуту... До тада је било 1:0 за Баварце.

И Бајерн и Барселона умели су да понизе овог другог: 8. априла 2009. године било је 4:0 за Барсу, а 23. априла 2013. било је 4:0 за Бајерн. Међутим...

Барселона је у последњих 317 минута игре против Бајерна дала само један гол. Заправо, историјски гледано, Барса има само једну победу у осам сусрета са Баварцима, поменуту од 4:0 и два мршава ремија. Пет мечева завршено је поразом Каталонаца...

ЈУВЕНТУС – РЕАЛ МАДРИД

Реал Мадрид најтрофејнији је и најуспешнији клуб у историји Купа, тј. Лиге шампиона, али нико осим Бајерна није чешће побеђивао Мадриђане од, за њих, често фаталних Торинеза.

Јувентус је елиминисао Реал у три од четири нокаут дуела у Лиги шампиона, а та једна победа "краљевића" није била двомеч, већ финале из 1998. године, када је Предраг Мијатовић у Амстердаму погодио за 1:0 и донео седму титулу првака Европе Реалу, прву од 1966. и победе над Партизаном после преокрета (2:1).

Јувентус је седам пута побеђивао Реал у Лиги шампиона, а када је последњи пут играо полуфинале, касније и финале, 2003. године, Јуве је између осталог прешао преко – Реала. Било је 4:3 укупно...

Тренер Анћелоти водио је Јуве од 1999. до 2001. године, али је ујео за душу навијаче тог клуба те 2003. године, када је у манчестерском финалу одвео великог ривала Милан до шесте, од седам титула првака Европе. Миланисти су победили после пенала, а Јуве чекао 12 година до новог полуфинала, видећемо да ли и финала.

Јуве и Реал често су један другима узимали играче, па су тако боје два славна клуба кроз историју носили: Зинедин Зидан, Михаел Лаудруп, Фабио Канаваро, Емерсон, Николас Анелка, Алваро Мората, који тренутно носи црно-бели дрес...

Реал је победио у само две од последњих седам утакмица са Јувентусом,

Последњи пут састали су се у групи прошле сезоне, у Торину је било 2:2, а у Мадриду 2:1...

БАРСЕЛОНА

Титуле првака Европе: 4
Скор у полуфиналу: 6-8
Последње полуфинале: 2012/13 (0:7, Бајерн Минхен)
Скор ове сезоне: 9-0-1 (23:7)
Први стрелац: Лионел Меси (8)
Против Бајерна: 1-2-5 (9:15)

БАЈЕРН МИНХЕН

Титуле првака Европе: 5
Скор у полуфиналу: 10-6
Последње полуфинале: 2013/14 (0:5, Реал Мадрид)
Скор ове сезоне: 7-1-2 (30:8)
Први стрелац: Томас Милер (6)
Против Барселоне: 5-2-1 (15:9)

ЈУВЕНТУС

Титуле првака Европе: 2
Скор у полуфиналу: 7-3
Последње полуфинале: 2002/03 (4:3, Реал Мадрид)
Скор ове сезоне: 6-2-2 (13:5)
Први стрелац: Карлос Тевез (6)
Против Реала: 7-1-8 (18:16)

РЕАЛ МАДРИД

Титуле првака Европе: 10
Скор у полуфналу: 13-12
Последње полуфинале: 2013/14 (5:0, Бајерн Минхен)
Скор ове сезоне: 8-1-1 (22:6)
Први стрелац: Кристијано Роналдо (8)
Против Јувентуса: 8-1-7 (16:18)

Коментари / 0

Оставите коментар