За посао и даље потребна гомила папира

Многе локалне заједнице и републички органи приликом расписивања конкурса за посао од кандидата и даље захтијевају гомилу документације, иако је прије мјесец на снагу ступила уредба Владе РС да те процедуре буду поједностављене, а трошкови смањени.

Република Српска 23.04.2015 | 14:35
За посао и даље потребна гомила папира

Допуне Уредбе о категоријама, звањима и условима за обављање послова службеника у јединицама локалне самоуправе и измјене Уредбе о јединственим правилима и процедури јавне конкуренције за запошљавање намјештеника ступиле су на снагу 25. марта.

Ступањем на снагу тих уредби кандидати за посао треба да сносе само трошкове копирања документације, али не и овјере, а да на јединственом формулару потписују изјаву о некажњавању и тиме гарантују да испуњавају и друге услове конкурса. Они који прођу конкурсну процедуру имају рок од седам дана за достављање оригиналних докумената и потврда.

Пракса је, међутим, потпуно другачија и довољно је погледати било који конкурс за посао и увјерити се да се од кандидата још тражи хрпа овјерених докумената и увјерења.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић каже да је појединцима очигледно потребно више времена да крену са примјеном донесених уредби и позвала све да поштују нова правила.

- Апелујемо на све који расписују конкурсе за послове у јавној управи и локалној самоуправи да поштују донесене уредбе како би олакшали грађанима процедуре и смањили трошкове при аплицирању на радна мјеста - нагласила је Решићева.

У Заводу за запошљавање РС, који објављује готово све конкурсе за послове у јавној управи, кажу да немају законске надлежности и да не могу утицати на послодавца коју документацију ће тражити приликом објављивања јавног огласа или конкурса.

- У оквиру наших надлежности је само да посредујемо између послодавца и незапослених те да објавимо оглас или конкурс ако нам то послодавац захтијева - рекли су у Заводу за запошљавање.

 На евиденцији Завода за запошљавање РС на крају марта биле су пријављене 142.804 особе.

Незапосленима много значе једноставније процедуре и мањи трошкови приликом аплицирања за посао, јер су чести случајеви да кандидати не прођу на десетинама конкурса - казала је Бањалучанка Марија Ј, која већ двије године као дипломирани економиста чека на запослење.

Извор: Глас Српске

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Слузбеник

23.04.2015 14:30

За посао вам је неопходна гомила новца, не губите вријеме на папире ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

23.04.2015 15:26

Гдје има Конкурс за наведене послове?! Немојте се заваравати и губити вријеме, не постоји Конкурс за Јавне намјестенике и Управи и локалној самоуправи да вец није попуњен прије објаве, ја у последњих пар година сам пратио и то од Градске административне слузбе, "катастра", Пореске управе, Основног суда Пд, ...редовно су примали људе на Уговор о дјелу или на одредјено, да би након годину или двије дана радног стаза истих, те стицања посебних услова, могли расписати Конкурс, за који остали само могу да попуне број, да би Конкурс био сто вјеродостојнији, а свакако немају искуство које тај кандидат има радеци на том радном мјесту, мада, на крају крајева није ни битно, комисија кад једном изабере, а она зна кога мора, остали могу да се зале њиховом сефу, а кад он одбаци, онда остаје другостепени поступак који не утице висе на именовање.дакле губљење времена и средстава. Имате и други нацин, Водовод Приједор, Комуналне услуге, Електродистрибуција итд, уопсте никад и не расписују Конкурсе, запосљавају оне које им посаљу из канцеларије ДНС-а. Провјерено тврдим и стојим иза тога да ЖРС 16 година нису расписале нити један Конкурс за запосљавање, а само из три села поред Приједора ове изборне јесени су запослили око 60 људи. Да не говоримо о око 2000 људи у последњих 16 година сто су само захваљујуци ДНС-у и викенд дипломи из Новог Сада запослили се тамо, нема горе од Жељезница РС. Пардон, био је један Конкурс, ако се не варам за Надзорни одбор или сл. Али не и за радна мјеста, бар не у последњих 16 година колико ја цекам на Бироу рада, бар да полозим приправницки. Тако то функционисе, па ако сте скоро заврсили сколу, млади сте и пуни самопоуздања, немате никога на доброј позицији или не видите могуцност преко владајуцих странака, полазите језике и идите одавде, због себе, али и своје дјеце, не дозволите да расту у овом логору...

ОДГОВОРИТЕ