Прича: ''Јунајтед оф Манчестер'' се пење ка Премијер лиги!

Фудбалски клуб Јунајтед оф Манчестер, основан 2005. од стране навијача Манчестер јунајтеда који се нису сложили са продајом славног клуба Американцу Малколму Глејзеру, направио је нови подвиг. Кренуо је из десете лиге и ове седмице је после новог корака - доспео међу шестолигаше.

Фудбал 23.04.2015 | 09:20
Прича: ''Јунајтед оф Манчестер'' се пење ка Премијер лиги!

Када је почео са радом, чинили су га искључиво аматери, па су у њему играли шофер, службеници и керамичари, а када су увели и полу-професионалце, њихова највећа плата у клубу била је 100 фунти недељно. Сада имају нове снове, јер су многе од њих - већ остварили.

Тим који је због љубави својих чланова назван и “мали Манчестер” успео је да у своје прве три сезоне преброди три ранга такмичења, али је онда таворио у седмој лиги, полу-професионалној. У њој је био час шести, час 13, да би пре три године, док је клуб организационо растао, почео да се пробија ка врху. Био је у пролеће 2013. трећи, у пролеће 2014. други, а по први пут ове среде његови чланови могу да кажу: "Шампиони смо седме лиге!". И јесу.

У уторак увече победили су Стоурбриџ са 1:0 пред 3.588 својих навијача, са којима су и прославили историјски успех.

А имају их они неколико већ, и пре овог одласка на недостижних "+5" уочи последњег кола.

“Навијачки Манчестер” је желео да, "једног дана, када буде прикупио новац" изгради стадион у Њутон Хиту, на месту на коме је пре више од 130 година прву утакмицу одиграо Манчестер јунајтед. Таман када су ствари почеле да се дешавају у том правцу, град је одустао од подршке, мада су челници Манчестера најавили да би могли да помогну изградњу на неком другом месту. Сад, да ли је то било да се овај нови клуб не би тако олако доводио у везу са оним славним Јунајтедом, не знамо, али - "Јунајтед оф Манчестер" је настављао да живи. И да сања.

Сваки члан је дужан да плати годишњу чланарину од 12 фунти. То је око 17 евра. Толико мора да плати, а колико ће још да дода, као донацију, на свакоме је да одлучи. Но, колико год да поклони клубу, један члан и даље има само један глас када се одржавају састанци. Управу чине њих 11 (прави тим), које остали чланови клуба претходно изаберу. Плаћени су само извршни директор и секретар клуба.

Сам клуб почива и на следећим принципима:

- Клуб развија снажне везе са локалном заједницом, желећи да буде доступан свима, а да притом никога не дискриминише
- Клуб се труди да, када је год то могуће, избегне комерцијализам
- Клуб пристаје на спонзорске уговоре, али не и да спонзорски лого буде на дресовима
- Клуб је непрофитна организација

Уз такве принципе, Јунајтед оф Манчестер је играо на терену, а ван њега се усправљао све више. Уместо Њутон Хита, изградња стадиона за око 4.500 људи почела је на пољани коју је Сер Едвард Тутал Бродхарст поклонио 1920. у знак победе у Првом светском рату. И, изграђен је тај "Бродхарст парк", јер су навијачи сакупили више од пет и по милиона фунти, што путем својих деоница, што преко развојних фондова, што преко скупштине града, чак и путем једног озбиљног зајма.

И, тако, корак по корак, ка сновима се иде.

Фотографија коју сте видели на почетку овог текста је направљена минуле ноћи, када се славила шампионска титула. Трећа у десетогодишњој историји клуба, а четврто пробијање у виши ранг...

... а ово је потом било обавештење навијачима који чине "Навијачки Јунајтед":

"Следећу утакмицу играмо у петак од 20.45, против Бенфике, на нашем Бродхарст парку. Ускоро обавештење о ценама карата".

Играју са Бенфиком. Правом.

Пријатељски меч је то, да. Али, зар је та ситница уопште важна?

Коментари / 0

Оставите коментар