Наставак кампање Тужилаштва против Срба

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић сматра да објављивање списка Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ на којем се налази око 200 Срба који су наводно починили ратни злочин током рата на подручју општине Котор Варош представља наставак кампање Тужилаштва БиХ против Срба у процесуирању ратних злочина.

Република Српска 22.04.2015 | 22:44
Наставак кампање Тужилаштва против Срба

"Већи дио јавности није упознат да су већ цијеле општине и општинска руководства из ратног периода овим обухваћена, тако да је на дјелу процесуирање полицијских, војних и цивилних руководилаца општине Сански Мост, а годинама то траје у Приједору и Вишеграду", рекао је Савчић Срни.

Када је ријеч о најновијим дешавањима у општини Котор Варош, Савчић каже да је, према његовој процјени, ријеч о одређеним предистражним радњама, евентуалној идентификацији свједока и потенцијално осумњичених.

"Срби у Републици Српској коначно морају упамет, да се организујемо и почнемо истом мјером враћати другој страни за њихове злочине над Србима. То не можемо урадити уколико свако не ради свој дио посла, него се сви бавимо политиком", упозорио је Савчић.

Савчић је рекао да је непроцесуирање ратних злочина над Србима великим дијелом посљедица српске неорганизованости и пропуста.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске на прошлој сједници усвојила низ закључака скупштинских одбора за безбједност и борачко-онвалидску заштиту којима се тражи измјена Закона о Кривичном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција на нивоу Републике Српске и БиХ.

"Очекујемо да ће наредних мјесеци нешто морати да се дешава по питању наших захтјева, у супротном мораће се доносити неке друге одлуке", закључио је Савчић.

"Прес Република Српска" објавио је да Сипа, по налогу Тужилаштва БиХ, већ неколико мјесеци води истрагу у вези са ратним дешавањима у Котор Варошу и да је сачинила два списка на којима се налази око 200 имена, што је узнемирило становнике ове општине.

Лист наводи да је на списковима велики број појединаца који нису били ни на каквим функцијама током ратних дешавања, па чак и лица која током рата нису била, не само у Котор Варошу, већ уопште у БиХ.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

22.04.2015 11:15

КОЛИКО КОШТА ЈЕДАН БОРАЦ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ? Н И Ш Т А Н Е К О Ш Т А!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.04.2015 11:34

Захваљујући Додику све иде ко подмазано кад се тице хапшења за ратне злочине. То је његова жеља и захтјев био да страни тужиоци за криминал оду из БиХ а радо да остану они за ратне злочине, дакле ништа није случајно све иде по плану и то Додик врло добро зна. Једино може мало да се смири ако се Додик сруши са власти.Судећи како су градјани примитивни и наивни тешко ће се ишта значајно десити у том правцу. Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

23.04.2015 06:19

Мајмуне болесни!

Name

искрен

22.04.2015 12:01

Није он крив нити може наредити да се борци ставе на прво мјесто по својим правима у РС, јер имамо такву власт за коју борац није ништа осим биједника коме је горе у миру од рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

22.04.2015 12:26

Бојим се да није мало касно.Кад Федерација није прихватила пресуду из Стразбура,везано за прихвт 32000 пензионера,кад Федерација није спровела одлуку Сејдић-Финци,кад Србин за шамар добије 7-9 затвора,а Муслиман или Хрват за убиство 2-3 год.НАЈГОРЕ од свега је што наши политичари зарад својих фотеља или функција не желе ништа да ураде за СРПСКУ и њен народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

22.04.2015 13:18

Јуце су врсена хапсења у Бузиму против познати "Хамзи и Газија"и нико се није бунио овде и треба да одговара свако ко је радио злоцине док се не докозе супротно. А цим је србин одма угрозени Срби.Треба похватати осудити ил ослободити све сумњиве људе који су поцинили ил нису поцинили злоцин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре поштен

22.04.2015 13:47

Да ли је рад тужилаштва непсристрасан ако су истраге против Срба, од генерала дошле до нивоа војника и полицајца, а када су у питању ратни злочини које су починили муслимани, све се минимизира. Дудаковића неко штити из једног јединог разлога, а то је да се не докаже да су и високи официри АРБиХ директни учесници у најмање, скривању тешких облика ратних злочина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разоцарани борац из Смолуце

22.04.2015 14:02

Најеклатантнији примјер је пресуда за наводне "ратне злоцине" је цетворо осудјених припадника тадасње одбране Смолуце.Браниоци Смолуце су заробили непријатељске војнике на куцном прагу.Војници из Сребреника су досли у Смолуцу.Треба ли ста јос додати.Касније су размијењени да би након извесног времена(тј.након 10-так година ти исти војници оптузили 4-творицу смолуцких војника за ратне злоцине и нецовјецно поступање.Ток догадјаја је следеци.Команда смолуцке одбране на целу са Љубом Тодоровицем ни прстом није мрднула да стане у одбрану својих војника.Командант или професор Љубо како воли да се зове назалост уцинио је све у договору са СИПА да са себе скине одговорност за све сто је цинио током окрузења и послије.Дакле ради се о нама и насим људима гдје новац има одлуцујуцу улогу.Командант Љубо као и мајор Владо мирно и лијепо зиве док назалост њихови војници које су они дијелом послали иду у затвор.Гдје је савјест,гдје је борацка организација да се укљуци у одбрану Смолуцана који су након протјеривања из Смолуце многи дали зивоте диљем РС.Ста су добили заузврат.Никакво цудо сто нам се Босњаци а и остли у брк смију.Док други демонстрирају за своје људе ми своје лако саљемо да труну за одбрану свога села.Њихова теза да су Смолуцани агресори на крају буде и потврдјена ако се настави овим трендом јер нико није сигуран ако је из Смолуце да буде процесуиран.Јер ко зна какав је договор пао измедју команданта Љубе и СИПА-е.Углавном цијену плацамо ми обицни људи док тадасње старјесине ција је дузност да бране своје војнике мирно и лијепо зиве као да се ниста није десило.Старо правил:Довољни смо сами себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савцицу...

22.04.2015 14:06

Савцицу , не прицај без везе и не позивај народ у нереде без потребе. Ко је цинио злоцине, изазивао нереде и слицно сада треба конацно да плати рацун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран...

22.04.2015 14:48

КАД ЈЕ ГАНИЋА УХАПСИЛО У ЕНГЛЕСКОЈ САВ ПОЛИТИЧКИ ВРХ БОСНЕ СЕ ДИГАО ПРОТИВ.ПРОТИВ КОМАНДАНАТА БИХ СЕ НЕВОДЕ ИСТРАГЕ ИАКО ИМА ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ, И ЖИВИ СВЕДОЦИ.СВЕСНО СЕ ОПСТРУИШЕ РАД ТУЖИЛАШТВА.ТРЕБАЈУ СРБИ ИЗАЋИ ИЗ ТИХ ИНСТИТУЦИЈА ПОД ХИТНО!!!!!!

Name

Смолуца

22.04.2015 15:47

Ста је борацка уцинила да застити смолуцке борце да морају одлезати 15година.Један од њих је потпуно слијеп и тезак инвалид.Нико од командног кадра није прстом мрднуо.Капетан Љубо је један од најодговорнијих сто ти људи иду у затвор.Назалост такви као он и донедавни председник логораса РС заре и пале у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ветеран

22.04.2015 15:59

Ветерану једес ли И зивис сада боље ?Ако је одговор да И не онда де поцеси се по глави И размисли.

ОДГОВОРИТЕ