Србија вс Албанија: Скроман напредак

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ, након нове рунде дијалога о нормализацији односа са представницима Приштине, да су разговори протекли у конструктивој атмосфери и да је остварен скроман напредак.

Србија 22.04.2015 | 07:30
Србија вс Албанија: Скроман напредак

Он је следећу рунду најавио за мај.

"Ово је био добар дан за разговор", рекао је Вучић након готово четворосатне рунде разговора у кабинету високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ Федерике Могерини.

Он је казао да је конкретан напредак остварен само када је реч о отварању два нова прелаза на административној линији.

"Један од тих прелаза ће бити према Рашкој, а други у општини Медвеђа", објаснио је Вучић додајући да је отварање једног од прелаза тражила београдска страна, а другог приштинска.

Премијер је казао да је синоћ било речи о великом броју питања и да је у неким од њих дошло до приближавања ставова, као и да ће радне групе наставити да раде на припреми следеће рунде дијалога која ће се одржати у мају.

"Покушаћемо да нађемо неки заједнички терен", рекао је Вучић.

Он је казао да је било речи о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), али да ту, нажалост, није нађен заједнички језик.

Сем тога, додао је, причало се и о енергетици, телекомуникацијама и примени договора о цивилној заштити.

"Постигли смо договор да се заустави приватизација фирми на северу Косова, а у склопу разговора о повратку српских посланика у косовску скупштину", рекао је Вучић.

Говорећи о проблему енергетике, казао је да је приштинска страна признала да се језеро Газиводе већим делом налази на територији централне Србије.

Косовски премијер Иса Мустафа је, након ове рунде дијалога, казао да ће представници Срба са севера Косова од сада бити укључени у процес приватизације.

"То је њихова жеља и то им треба омогућити, али уз пуно поштовање косовских закона", поручио је Мустафа.

Он је указао да ће радне групе следећих дана наставити разговор у вези са формирањем ЗСО.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

албанац

22.04.2015 08:05

Како скроман напредак? Припајамо Косово,у Македонији узимамо полицијске станице јос мало има посла око Црне Горе и то је то.У предности смо у стварању Велике Албаније,за разлику од велике Србије која је постала прослост!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

22.04.2015 10:41

Албанац иди у п. м.

ОДГОВОРИТЕ