ЛШ: Бајерн - Порто; Хоће ли ''Змајеви'' попити баварско пиво?!

Буде ли Порто успео да сачува предност од 3:1 из првог меча са Бајерном биће то прворазредна сензација. Сензација какву модеран фудбал можда и не жели да познаје!

Фудбал 21.04.2015 | 16:40
ЛШ: Бајерн - Порто; Хоће ли ''Змајеви'' попити баварско пиво?!

Дешавало се. Није да није. Али ретко када при самом крају. И јесте, вероватно нико није прошле године очекивао Атлетико у финалу. Да, у сезони 2012/2013 Борусија јесте понизила Реал, а Бајерн Барселону, али није Борусија тиква без корена, нити је тријумф Бајерна – ма колико убедљив – над било ким толико неочекиван. Шалке је вероватно последњи “уљез” који се ушуњао међу четири најбоља на Старом континенту када је у сезони 2010/2011 елиминисао прво Валенсију па Интер само да би доживео дебакл у двомечу са Манчестер јунајтедом. Сви се се сећамо и Виљареала и оног промашеног пенала Хуана Романа Рикелмеа, па ПСВ Ајндховена кога су многи потцењивали пред двомеч са Црвеном звездом још у квалификацијама. Али ако говоримо о изненађењима - шампион је Порто! Последњи “лилипутанац” који је покорио Европу. Последњи мохиканац. “Индијанац”, који је на добром путу да скине скалп којим се ретки могу подичити. Скалп Бајерна из Минхена.

Бајерна, који спада у ред фудбалске аристократије која последњих сезона малтене нема опозицију. Бајерна, који често изгледа као да је изасланик фудбалског божанства. Бајерна који је у првом сусрету са Портом изгледао... Немоћно... Трагично...

Грешка Ћабија Алонса, па Дантеа, па на крају Џерома Боатенга. Сав ауторитет који су Баварци годинама градили урушио се као кула од карата. “Змајеви” са стадиона Драгао били су ту да потпомогну. Као у цртаћима - били су ту да грогираног ривала на стакленим ногама баце у несвест лаганим издисајем. Толико се климало све оно што је Пеп Гвардиола иградио за две године.

Каталонски геније, понекад заробљен у том свом чаробном уму, одговорност је преабацио на доктора Ханс-Вилхелма Милера Волфарта. Навијачи су се окомили на “грешнике” Алонса, Дантеа и Боатенга. А само су ретки приметили – Порто је много озбиљан тим! Тим који је добио последњих 13 утакмица на свом Драгао стадиону притом примивши само три гола. Бајерн је пак победио на све четири утакмице Лиге шампиона на својој Алијанц Арени и то уз импресивну гол разлику – 13:0.

Исход је дакле немогуће предвидети? Или то не важи кад је у питању борба за Лигу шампиона? Или је можда, само можда, дошло време да Бајерн плати цех због недорасле лиге кроз коју се шета до титуле И немачког инсистирања на зимској паузи коју само ретки могу да истрпе? Питање изнад питања је ипак може ли Гвардиола све то да учини са повредма “осакаћеним” тимом?
“Обично о тиму одлучим на основу осећаја, јер знам шта ко може и шта ми треба. Некад одлучујем главом... У последње време процес је врло прост, јер не морам да размишљам о томе како да сваком играчу пружим довољну минутажу”, јадикује Гвардиола алудирајући на трагичан здравствени билтен.

У Минхену му то неће прихватити никакво оправдање. Сурова је то судбина тренера највећих клубова. Али овде није толико реч о Бајерну. Овај пут пита се Порто,

БАЈЕРН - ПОРТО (20.45)

Стадион: Алијанц арена.
Судија: Мартин Еткинсон

Бајерн (4-3-3): Нојер - Рафиња, Боатенг, Данте, Бернат - Ћаби Алонсо, Алкантара, Лам - Геце, Милер, Левандовски.

Порто (4-3-3): Фабијано - Переира, Инди, Мајкон, Маркано - Каземиро, Оливер Торес, Ерера - Брахими, Кварежма, Мартинез.

 

Коментари / 0

Оставите коментар