ТИ БиХ позива тужиоца Српске да тражи истрагу

Транспаренси Интернешенл БиХ упутио је отворено писмо главном републичком тужиоцу Махмуту Швраки, позивајући га да наложи Специјалном тужилаштву РС поступање у случају Бобар банка или да Републичко тужилаштво преузме случај.

Босна и Херцеговина 21.04.2015 | 12:52
ТИ БиХ позива тужиоца Српске да тражи истрагу

Колегиј Специјалног тужилаштва је недавно закључио да у његовој надлежности није поступање по кривичним пријавама које се између осталога односе на нестанак скоро десет милиона марака из трезора банке, у којој су била депонована и јавна средства.

Окружно тужилаштво у Бијељини је прије тога уступило предмет Специјалном тужилаштву сматрајући да се ради о организованом криминалу, тј. о ствари која није у њиховој надлежности, које је предмет вратило назад бијељинском тужилаштву.

ТИ БиХ у писму републичком тужиоцу Махмуту Швраци наглашава да је неопходно под хитно предузети истражне радње, јер је његова законска обавеза да ријеши евентуални сукоб надлежности између окружних тужилаштава и нареди истрагу. У супротном, оснажиће се увјерење јавности о политичкој контроли тужилаца, док ће протоком времена бити све теже истражити размјере почињеног криминала.

Посебно је наглашено да је објашњење Колегијума и главног специјалног тужиоца о ненадлежности Специјалног тужилаштва неубједљиво, те да је засновано на забрињавајућој аргументацији која је у супротности са законом и према којој гоњење криминала који је утицао на привреду и финансијски сектор, али и губитак јавних средстава, није од посебног значаја за Републику Српску.

Одлука да се све околности афере која потреса јавност већ мјесецима занемаре, под објашњењем да предмет није у њиховој надлежности, ствара сумњу у законит рад овог тужилаштва, главног специјалног тужиоца и свих поступајућих тужилаца, њихову компетентност и независност у раду.

ТИ БиХ је указао и на постојање могућности да је прекршен Кодекс судске и тужилачке етике, уколико је главни специјални тужилац свој позив подредио личним тумачењима о надлежности институције којом руководи из побуда које знаковито личе на прикривање организованог криминала и избјегавање рада због политичких инструкција, или других сличних разлога.

ТИ БиХ је упозорио главног републичког тужиоца да тренутно нико од истражних органа, и поред свих кривичних пријава, међу којима су и пријаве Агенције за банкарство РС, не истражује криминал који је довео до затварања Бобар банке, изазивајући несагледиву штету по јавна средства, али и привредне субјекте и многобројне грађане.

Сматрајући да у демократским друштвима јавност има право увида у рад тужилаштава, нарочито у спорне одлуке од којих зависи покретање истрага, ТИ БиХ захтијева од главног републичког тужиоца, који према закону има значајна и широко дата овлашћења, да разријеши питање покретања истраге у случају Бобар банке тако што ће га дати на поступање републичким тужиоцима, или што ће наложити специјалним тужиоцима да коначно спроведу истрагу.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дада

21.04.2015 11:22

Не мозе десница Радивојевиц ударати на своје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

21.04.2015 12:41

НЕ верујем мозете слати И захтјеват колико хоцете!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

21.04.2015 13:34

ББ је опљачкала власт.Како ће она тужити саму себе.Нема теорије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свето зар неретљак

21.04.2015 14:35

Па зар је Десница тамо онда и није чудо што смо догурали довде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

21.04.2015 14:52

Ни прва, ни последња пљацка у овој одвратној земљи. На рацун градјана који су вјеровали да банка мора да ради по закону зивјела је и привидно успјесно пословала Бобар групација. И фирме које су добиле кредите по препоруци политицара. Док су на другој страни унистили све друге фирме које немају везе са политиком. Надајмо се да це о свему се јавно проговорити, али ово је јос једна ватра која се неце моци угасити како су они замислили. Јер многи се вец даве од хаоса који је направљен у Бобар банци. Да ли господа мисли да це поново постени људи намирити њихову пљацку. У свима нама буди се гаврило не Бобар вец Принцип.

ОДГОВОРИТЕ