Па, зар стварно није цар?! Прочитајте ово о Салету...

Шампионски ум Салета Ђорђевића: Желим да убедим играче да смо прави наследници заоставштине југословенске кошарке! "Ја апсолутно верујем да сам на посебном задатку, а то је да вратим респект који је Србија некада имала", рекао је селектор Орлова.

Кошарка 21.04.2015 | 18:40
Па, зар стварно није цар?! Прочитајте ово о Салету...

Вицешампион света напада злато на Европском првенству! Другачије и не може када српском кошаркашком силом управља Саша Ђорђевић!

Још четири и по месеца остало је до старта једног од најишчекиванијих шампионата Старог континента, који би могао да израсте у један од највећих икада виђених. А легендарни Сале Национале вреба само једну мету – златну медаљу! Чувени капитен једне од највећих генерација југословенске, европске и светске кошарке је у рубрици „Легенде Евробаскета“ на сајту Кошаркашког савеза Француске говорио о предстојећем такмичењу, шансама Србије...
„Мислим да ће ово бити један од најјачих шампионата икада“, рекао је Ђорђевић без превише размишљања.
„А ми смо јако срећни због тога што ћемо бити део таквог спектакла“, додао је Сале.

Када је реч о фаворитима за освајање златне медаље и потенцијалним изненађењима, селектор Орлова није имао дилему.
„Француска, дефинитивно! Заједно са Шпанијом, наравно. Чак и ако промене структуру тима, биће и даље изузетно тежак ривал. Јако поштујемо екипе попут Грчке, Русије и Немачке, за које чујем да ће доћи са веома јаким ростерима. Украјина је селекција која се све више уздиже, док Турска има веома добар тим“.

Током играчке каријере Ђорђевић је одиграо три Евробаскета – 1991, 1995. и 1997. године и на сва три такмичења вратио се кући са златним одличјем! Без сумње не постоји човек који боље разуме како је бити врхунски играч који има највише циљеве и мотивацију до неба.
„Евробаскет заузима посебно место у животу сваког спортисте. Можете да постигнете много и освојите прегршт клупских и индивидуалних трофеја, али све док не освојите пехар којем сам се ја толико дивио годинама и којим сам подигао као капитен Југославије, све док то не урадите, не можете да добијете кредит у друштву као играч или ривал. Зато, овај пехар морате да освојите бар једном“.

Србија ће овогодишње такмичење на шампионату Европе започети у Берлину, у Групи Б заједно са једним од домаћина Немачком, потом и Шпанијом, Турском, Италијом и Исландом. Група смрти, рекли би многи, али за тренера какав је Саша Ђорђевић то је прилика да одмери снаге са најбољима пре него што крене оно право – елиминациона фаза.
„Не смемо да се кријемо иза успеха који смо остварили прошлог лета. Морамо да изађемо на паркет и боримо се са најбољима. Можда нисмо најбољи, али нико не може да нам забрани да вежбамо као најбољи и верујемо да смо најбољи“.

Према мишљењу једног од најбољих европских плејмејкера свих времена, успех на Евробаскету неће се огледати само у сјају медаље, већ како ће љубитељи кошарке земљи и на Старом континенту гледати на Орлове.
„Желимо да докажемо, или бар то ја желим, да наслеђе југословенске кошарке припада Србији. Желим да убедим своје играче да смо једини прави наследници те огромне заоставштине. Ја апсолутно верујем да сам на посебном задатку, а то је да вратим респект који је Србија некада имала. Заправо, то је била тема мог првог састанка са стручним штабом и играчима. Више од пола сата само сам причао о томе, о нашем циљу, о нашем задатку“.

Први велики корак ка остварењу циља Србија је направила прошле године на Мундобаскету, када је мало ко очекивао Орлове у финалу са незаустављивим Америма. Али, и за овај феномен Ђорђевић има објашњење.
„Играчи су својим понашањем, односом према дресу, својим срцем, љубави према застави, државној химни и начину на који су играли доказали да су сазрели и да су остварили оно што смо зацртали пре шампионата. Све емоције играчи су преносили преко лопте на терену до навијача, а тако је било и када смо се вратили у Србију са сребрном медаљом око врата“, закључио је Ђорђевић.

Велики Сале Национале! Просто да се најежиш...

Коментари / 0

Оставите коментар