Лукић: Суд ускраћује унакрсно испитивање

Судско вијеће Хашког трибунала у предмету против генерала Ратка Младића не дозвољава одбрани да унакрсно испита свједоке, тврди адвокат Бранко Лукић, члан тима одбране бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске.

Република Српска 21.04.2015 | 09:45
Лукић: Суд ускраћује унакрсно испитивање

Лукић је истакао да тим поступком судско вијеће Хашког трибунала прави преседан, те да судије у предмету против генерала Младића мијењају правила у току суђења.

"Ово веће је неколико пута покушало да промени правила која су важила у предмету тужилаштва, на штету одбране. Али, ми смо се бунили и до сада смо успевали да се одбранимо од таквих намера", рекао је Лукић за "Глас Српске".

Он појашњава да је према правилу "92бис" предвиђена могућност да неке изјаве буду унесене без унакрсног испитивања, али да о томе одлучује Вијеће.

"Тражили смо да унакрсно испитамо сваког сведока тужилаштва, али у сваком појединачном случају суд је одбио такав наш захтев. Више од 100 таквих изјава уведено је на њиховој страни и ниједном нам није дозвољено да унакрсно испитамо таквог сведока", навео је Лукић.

Он је напоменуо да у другим предметима таква пракса није постојала.

Према његовим ријечима, за свједоке које одбрана жели да уведе по правилу "92тер", по коме је предвиђено унакрсно испитивање, тужилаштво се изјашњава да за њих уопште нема питања.

Лукић је рекао да се често дешавало да се правило брзо мијења у случају кад одбрана постигне успјех и користи неко правило у своју корист.

Он је нагласио да је одбрана на великом губитку због тога што јој није дозвољено унакрсно испитивање свједока, те истакао да су њиховом клијенту нарушена људска права.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мекy

21.04.2015 08:56

Није поштено да му се угрожава људско право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

21.04.2015 08:58

ЂЕНЕРАЛЕ СВЕ СИ БИТКЕ ДОБИО! АЛИ РАТ СА КОМУЊАРАМА СИ ИЗГУБИО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чобан обични

21.04.2015 11:04

Овај горе чича је изгубио 3500 војника само око енклаве Сребреница,која је била под опсадом и у окружењу неколико година,толико о његовом војном знању и стратегији

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРСИЦ

21.04.2015 11:50

Јели то дјенерал није био комунист?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то бадава

21.04.2015 14:07

Сви покусаји су вец одавно пропали. Њему је затвор до краја зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

21.04.2015 16:42

Дјенерале, ти си био бранитељ српског народа и ми ти се хвалимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни орао

21.04.2015 19:53

Дјенерале врати нам се на Романију, па да опет кренемо ове србске потурице. Све продасе да њих прво скинемо.

Name

Гаврило Принцип

21.04.2015 20:03

Дјенерале свеси битке херојски добио јос ову сто бијес само сто си јунацки кренуо у одбрану српских вековних огњиста. Богте позивио И добро дравље дао. Бозе правде зивео српски јунак ГЕНЕРАЛ РАТКО И Радован јунаци СРЕЦНО сви су СРБИ УЗ НАСЕ ЈУНАКЕ. Зивела Република СРПСКА И ЊЕНИ СТВАРАОЦИ СРПСКИ ЈУНАЦИ. ДЈЕНЕРАЛЕ БОЈИ ЛИ СЕ КОГА САМО БОГА И ВИСЕ НИКОГА. Зивео ГЕНЕРАЛ РАТКОООО.

ОДГОВОРИТЕ