603 км/х је брзина јапанског воза!

Јапански воз "маглев" достигао је брзину од 603 километра на час на прузи недалеко од планине Фуџи и тиме оборио сопствени рекорд од 590 километара на час.

Свијет 21.04.2015 | 08:40
603 км/х је брзина јапанског воза!

"Маглев" за кретање користи систем у којем се кроз магнете пушта електрична енергија, захваљујући чему воз лебди изнад шина.

Компанија "Централ Јапан рејлвеј", која је власник овог типа воза, жели да га уведе у употребу између Токија и централног града Нагоје до 2027. године.

Ово путовање од 280 километара могло би да траје само 40 минута, што би било двоструко мање од садашњег времена, пренио је Би-Би-Си.

Ипак, путници неће моћи да уживају у брзинским рекордима, пошто је компанија објавила да ће возови саобраћати максималном брзином од 505 километара на час.

Трошкови градње овог система процјењују се на 100 милијарди долара само за дионицу до Нагоје. Већи дио пруге ће, према очекивањима, ићи кроз веома скупе тунеле.

Јапанска влада нада се да ће ову технологију моћи да прода у иностранству.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Није то ништа

21.04.2015 07:09

Шта нас брига за Јапанце, ми се уздамо у наш режим и нашег свеца Милорада. И режим у Републици Црпској је изградио аутопут којим је могуће возити се 100км на сат и који је коштао 30 милиона марака по километру. А пролаз кроз рампу се сада плаћа пола марке по километру. А шта би на то рекли јапанци, а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

21.04.2015 08:34

КОД ЊИХ РАДНИЦИ НЕМАЈУ КАДА ДА ШТРАЈКУЈУ. И АКО ЈЕ НЕШТО БИЛО КАКО НЕ ТРЕБА, ПРОШАО ВОЗ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плавуша

21.04.2015 11:00

Жељка ће подићи велики кредит и на рачун народа купити један овакав воз нашем драгом пријешеднику Милораду за родјендан, да пријешедник може за минут стићи у своје, пријешедничке дворе. Пруга ће бити комплет постављена на стубовима висине 15м да сви могу да виде пријешедников воз кад год то пожеле. Пруга ће бити што је могуће више одмакнута од Чубриловићевог аутопута. То је зато што је Чубриловић врло лоше направио тај аутопут па изгледа као да је урадјен прије 30 година. Миле не може туда да се вози. У другој фази ће правити исту такву пругу до Требиња да за 8 минута може бити на вечери код свог друга Дурића. Неће бити купљен одма' други воз јер је Миле, наш вољени пријешедник, врло штедљив, и води рачуна о свом народу и финансијама. Да није РС, Јапанци не би имали коме ни продати тај воз јер то може платити само овај народ. Зато су Мили јапанци захвални, скроз.

ОДГОВОРИТЕ