Добровољци у Крупи на Уни одложили апарате

Чланови Добровољног ватрогасног друштва из Крупе на Уни били су принуђени да одложе апарате, па би до краја маја требало да буде формирана нова шеснаесточлана ватрогасна јединица.

Република Српска 18.04.2015 | 13:00
Добровољци у Крупи на Уни одложили апарате

Свих шест “добровољаца”, који су по интервенцији добијали 30 марака, поднијели су на сједници локалног парламента неопозиве оставке образложене тим да немају ни одговарајући простор, али ни опрему за рад.

Због гашења пожара, који је овим ватрогасцима био додатни посао, чланови Добровољног ватрогасног друштва били су спремни да жртвују своје вријеме и послове.

О посвећености послу ових храбрих људи свједочи податак да је један од њих излазио на сваки терен, ишао по потреби понекад и на други крај општине, док је његова штала са 25 крава, кућа и окућница остајала без надзора.

Иако су ватрогасци поднијели оставке, на сједници СО је договорено да буду на располагању у случају потребе, све док не буде формирана нова ватрогасна јединица.

Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић је истакао да становници не треба да се брину, јер ће 28. априла почети обука за 16 ватрогасаца. Он је додао да ће ватрогасна јединица бити формирана до краја маја.

- Једна особа ће бити примљена у стални радни однос и биће задужена за радну опрему, једна ће бити примљена на пола радног времена, док ће осталим члановима бити исплаћиване дневнице за излазак на интервенције - казао је Кличковић и додао да ће сви проћи обуку у Приједору да би добили сертификате неопходне за руковање апаратима за гашење пожара и управљање цистерном.

Начелник Подручног одјељења Цивилне заштите регије Бањалука Миле Међед је рекао да безбједност општине није угрожена, јер ће сви ватрогасци обављати своје доскорашње дужности док се не изврши додатна едукација лица која ће преузети управљање ватрогасним друштвом.

- Старјешина јединице и представници локалне управе су разговарали о овом проблему и мислим да ће рјешење бити пронађено до краја маја, када би требало да буде састављена нова ватрогасна јединица - рекао је Међед.

Учесталост пожара

Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић каже да је ова општина позната по бројним шумским пожарима.

Само током прошле године, која је била изразито кишовита, било је 12 интервенција и велики број локалних пожара, које су гасили појединци, док је у 2013. тај број био далеко већи.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Комшо...

18.04.2015 14:00

ГОЈКА КЛИЧКОВИЦА ПОСТАВИТИ ЗА ШЕФФА СМЈЕНЕ ВАТРОГАСНЕ СПЕЦИЈАЛНЕ АНТИТЕРОРИСТИЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ