Ово је најбоље посуђе за ваше здравље

Правилним избором посуђа ћете очувати здравље, а и храна ће бити укуснија.

Здравље 18.04.2015 | 11:32
Ово је најбоље посуђе за ваше здравље

Не користе се без разлога само стаклене и керамичке епрувете у хемијским лабораторијима, где материјал епрувета не сме утицати на резултате експеримента. Стакло и керамика су инертни и нереактивни.

Следећи пут када купујете посуђе за своју кухињу, узмите у обзир реактивност посуђа и кухињског прибор, и када је то могуће, одаберите инертно или нереактивно посуђе.

1. Емајлирано посуђе - Емајл је у ствари стакло, технолошким поступком „прилепљено“ уз метал.Једини недостатак је то да је квалитетно емајлирано посуђе доста скупо. Али ако га добро чувате, квалитетно емајлирано посуђе ће трајати годинама, док ће јефтиније емајлирано посуђе које има врло танак слој емајла брзо попуцати. Када емајл попуца, обавезно ће пронаћи пут у вашу храну, а метал испод емајлираног слоја ће реаговати са храном. Због тога, ако сте у могућности, купите скупље и квалитетније емајлирано посуђе.

2. Стакло - Стаклено посуђе, као и ватростално посуђе за печење, је инертно и има приступачну цену.Свакако препоручујемо стаклено посуђе као здрав избор за вашу кухињу.

3. Бамбус - Кутлаче и штапићи за јело од бамбуса или било којег другог дрвета су нереактивни, здрави и имају приступачну цену.

4. Глинено и керамичко посуђе - Глинено и керамичко посуђе је инертно. Осим тога оно испушта фар-инфраред топлину, најбољу и најздравију топлину за припремање хране, која такође даје јелима цели спектар финих укуса. Такво посуђе се обично користи за печење или дуго укувавање хране. Глинено и керамичко посуђе је врло лепо, али је крхко. Због тога је потребно пажљиво руковати њиме.

5. Папир - Папир понекад може бити користан. Алуминијумске форме за печење или тефлонске тепсије можете прекрити папиром за печење и на такав начин неутралисати њихову реактивност. Папир такође можете користити за чување намирница и хране уместо пластичних кеса.

6. Силикон - Сматра се да је посуђе од силикона инертно и може се користити до температуре 220 Ц. Ако се температура прекорачи, силикон се почиње топити, али при том не испушта токсичну пару. Силикон је једини нереактивни непријањајући материјал. Он је синтетичка гума, из које се сада производе тепсије за печење, форме за мафине, лопатице за кување... Силиконско посуђе је отпорно на топлоту (до 220 Ц), флексибилно, лако је за чишћење и може ићи директно из рерне у фрижидер или замрзивач.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар