Упозорили да је опасно пословати са БиХ!

Комитет за спречавање прања новца и финансирања тероризма Савјета Европе (Манивал) препоручио је државама да своје финансијске институције упозоре да буду врло опрезне приликом трансакција са лицима и финансијским институцијама из БиХ, како би се заштитиле од прања новца и финансирања тероризма.

Босна и Херцеговина 18.04.2015 | 08:11
Упозорили да је опасно пословати са БиХ!

Ово може имати далекосежне посљедице на финансијски систем БиХ.

"Поруке Манивала су озбиљне и констатовано је да нисмо учинили довољно на измјени законске регулативе која се односи на спречавање прања новца и финансирање тероризма. Разочарани смо односом претходног сазива Савјета министара БиХ који није учинио довољно да избјегнемо овако озбиљну ситуацију која нам пријети да будемо стављени на 'сиву листу' некооперативних земаља, а што би имало катастрофалне посљедице", рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ, додајући да би то додатно погодило финансијски сектор, економију и обесхрабрило и овако мали број страних инвеститора.

Поступак

Током пленарног састанка Манивала који је завршен у петак у Стразбуру, Комитет експерата Савјета Европе за спречавање прања новца одлучио је да "случај БиХ" прослиједи на даље рјешавање Групи за ревизију међународне сарадње и то због недовољног напретка у отклањању законских недостатака у области борбе против корупције и финансирања тероризма.

Манивал је БиХ сврстао на листу земаља високог ризика, што би могло да се неповољно одрази на економски систем земље те позвао да се што прије изврше неопходне законске промјене у овој области.

Практично Манивал је дао рок од мјесец дана БиХ да измијени потребне законе, а уколико то не учини, наћи ће се на "сивој листи", односно у рангу Сирије, Јемена, Етиопије, итд.

БиХ, да би избјегла "сиву листу", мора измијенити Кривични закон БиХ и подзаконске акте неопходне за провођење Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, што се покушава већ скоро годину дана.

Проблем је у томе што РС сматра да је она надлежна за ту област, док с друге стране странке из Сарајева, прије свега СДА, сматрају да је то у искључивој надлежности државе БиХ.

Прије посљедњег упозорења које је стигло БиХ, Манивал је био оставио рок до половине априла да се усвоје измјене и допуне Кривичног закона БиХ, али посланици Представничког дома парламента БиХ то нису учинили.

Изолација

Мијо Мишић, секретар Удружења банака БиХ, рекао је да санкције Манивала БиХ воде у економску изолацију с великим посљедицама, а како каже све финансијске трансакције с иностранством у оба смјера биле би стављене под сумњу, провјераване, скупље и редуковане.

"Грађани, правна лица, а посебно финансијски сектор и банке биће суочени са директним посљедицама, док је за инвеститоре то била најгора могућа порука. Када је у питању прање новца и испуњавање услова Манивала од БиХ, некооперативност је ријеч оловне тежине и задње упозорење да је стрпљење на измаку", рекао је Мишић.

У надлежним институцијама БиХ надају се да је рок од мјесец дана довољан да БиХ избјегне "сиву листу", а како каже Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ, све зависи од политичке воље јер је технички дио у доброј мјери изграђен.

"Наравно, пословање ће ићи мало теже јер све банке у БиХ имају своје кореспондентне банке изван БиХ са којима раде и послују. Очигледно је да ће уколико за мјесец дана то не ријешимо доћи до успоравања у платним трансакцијама", рекао је Крешић.

Комисија

Због новонасталих проблема и евентуалних посљедица по Босну и Херцеговину, у понедјељак ће Заједничка комисија за одбрану и безбједност парламента БиХ отворити питање Манивала и покушати наћи модел како да се ријеши.

"Вјерујем да ћемо испунити рок који је Манивал поставио пред Босну и Херцеговину и већ у понедјељак ћемо разговарати на ту тему", рекао је Дарко Бабаљ, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ.

У Министарству безбједности БиХ кажу да ће заједно са колегама из Министарства правде БиХ одмах почети рјешавати питања која се могу завршити до половине маја, односно да ће радити на усвајању два подзаконска акта који се односе на спровођење Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

"Вјерујем да ће то бити јасна порука да желимо ријешити овај проблем и проводити наше обавезе и да избјегнемо стављање на 'сиву листу', да би без тога оптерећена новоформирана власт ријешила и друге обавезе као што је доношење нове стратегије о борби против тероризма и измјене у Кривичном закону БиХ", рекао је у петак Мектић.

Извор: Независне

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

сноуден

18.04.2015 06:17

Јесу ли ста погресили????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

18.04.2015 06:35

СРАМНО ЗА СВЕ ПОЛИТИЦАРЕ У БиХ, НАПРОСТО ЦОВИЈЕК НЕМА ТАКО РУЗНУ РИЈЕЦ КАКО БИ ''ЦИЊЕЊЕ'' НАСЕ ПОЛИТИЦКЕ ''ЕЛИТЕ'' ОКАРАКТЕРИСАО........ИМА ЛИ НЕКО ИДЕЈА......????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

18.04.2015 07:12

Имам ја идеју , а то је сто прије банкрот и ресет система јер овако висе не мозе , стално бити на наркоманским инфузијама ММФ-а , WБ , ЕЦБ итд. !

Name

Симо Димо

18.04.2015 06:54

Сада це то нова народњацка коалиција да ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКС

18.04.2015 07:27

РЕЦИ ЦЕ МИЛЕ ТО СУ СПЕКУЛАЦИЈЕ И ПРЕДЛОЗИЦЕ ИМ СТО РЕДОВНИЈЕ ГЛЕДАЊЕ РТРС И ЦИТАЊЕ ГЛАСА СРПСКЕ НЕЗАВИСНИХ НОВИНА НОВОГ ПЕЦАТА И НАРОДНИХ НОВИНА ДА БИ СЕ УВЈЕРИЛИ ДА ОВДЈЕ ТЕЦЕ МЕД И МЛИЈЕКО И ДА НЕ СМИЈУ ГЛЕДАТИ БН ТВ НИКАКО ЈЕР СУ НЕПРИЈАТЕЉИ ОВОГ НАРОДА И ОВЕ ВЕОМА УСПЈЕСНЕ ВЛАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

18.04.2015 07:42

Они се забавили о писањима по зградама "Србе на врбе", а не цисте смеце испред врата, финансирају тероризам, не гине вам банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

18.04.2015 07:44

Босна и Херцеговина је дефинитивно постала земља под диктатуром клановског типа са елементима клеро фасизма која је по свим показатељима на дну не само у региону него и у свијету.Као таква интересантна је дјелу спекулативних инвеститра који су спремни на коруптивно дјеловање са домацим политицарима или на залост користење радне снаге на скоро робовским принципима.Политицари ове земље се декларативно изјасњавају за промјене за европски пут а у сустини свим силама зеле да задрзе постојеце стање јер у њему остварују привилегије које су у нормалном свијету класицни криминал.Санкције које се уводе БиХ назалост директно погадају градане ове земље и привредне субјекте а не оне који су одговорни политицаре ове земље.Сада це под лупом бити дознаке насих радника из иностранства својим породицама да би презивјели.Санкције могу бити ефикасне ако се уводе онима који су узрок стања.Заледите им рацуне и затразите да доказу поријекло новца као сто сад радите граданима Руске федерације ако зелите искрено промјене у овој земљи господо из медународне заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

18.04.2015 11:34

О чему причате, која је то друштвена група дискриминисана или изопштена? Српска православна црква је насупрот од онога што ви пишете, саборна и окупља српски народ и нема ништа против других народа. Можда сте мислили на неку другу цркву или религију?

Name

007

18.04.2015 09:13

Колико је НВО у Федерацији повезано са регрутовањем и финансирањем радикалног ислама,те тко их финансира?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

18.04.2015 09:51

Послујте у Републици Српској. Добро нам досли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

18.04.2015 10:18

Новац је највећа светиња Ватикана. Све подршке Ватиан даје али новац не, јер он не постоји њега нема. Новац је најмоћније оружје Ватикана за пљачку и отимање ресурса. Новац су измислили Персијанци, али су настрани педофили из Ватикана од њга направили Перпетум мобиле. Ударе један ентер на тастатури и задуже вас из ничега (Читај:Оут оф Нотхинг). А ви мора да продајете: ТЕЛЕКОМ, ЕПС итд.., да враћате дугове.

ОДГОВОРИТЕ