Меша: Спаха нам је неопходан против Израелаца!

"Утакмица са Израелом може нам дати другачије перспективе за будућност, истакао је Мехмед Баждаревић, селектор репрезентације Босне и Херцеговине.

Фудбал 17.04.2015 | 17:40
Меша: Спаха нам је неопходан против Израелаца!

Мехмед Баждаревић, селектор фудбалске А репрезентације Босне и Херцеговине, нешто више од двије седмице након првих утакмица са "змајевима" сумирао је утиске, те сматра да игра и резултати у сусретима са Андором (3:0) и Аустријом у Бечу (1:1) "нису били лоши".

"Није било лоше. Био сам пун хвала за понашање, озбиљност и резултате. Тражили смо побједу у квалификационој утакмици за ЕУРО 2016 у Андори и остварили смо је без великих проблема. Било је много нервозе и ствари које ћемо настојати да избјегнемо за оно што нас чека у наредним утакмицама", рекао је Баждаревић те додао:

"Што се тиче пријатељског меча у Аустрији било је лијепо, пуно публике, права утакмица, не бих рекао пријатељска. Било је јако позитивно".

Међутим, истински изазови за Баждаревића и репрезентацију БиХ тек слиједе. У 12. дану јуна угостиће Израел, у квалификационој утакмици у којој бх. тим само побједа одржава у игри за наставак борбе за пласман на наредно Европско првенство, које ће се 2016. године одржати у Француској.

"Битније нас тек чека. Утакмица са Израелом је у јуну и брзо ће доћи. Морамо се добро спремити, а побједа је императив", децидан је Баждаревић.

Но, селектор БиХ већ сада има проблема пред дуел са Израелцима. Већина репрезентативаца није у завидној форми, бројни немају задовољавајућу минутажу у клубовима, а због туче са обезбјеђењем Бајер Леверкузен раскинуо је уговор са стопером Емиром Спахићем, у којег Баждаревић има велико повјерење.

Уз све то, Спахић се повриједио у мечу четвртфинала Купа Њемачке против Бајерна (потукао се након ове утакмице), па није извјесно да ли ће моћи играти против Израела.

"Рекао сам и прије Андоре да је важно да су они који дођу на окупљање репрезентације спремни. Вјерујем да ће Емир бити са нама. Проживљава период који није лаган за њега. Рекао сам и понављам, као човјек, спортиста Спахић нам треба… да буде спреман са нама за меч против Израела. Према томе, има још мало времена да видимо у каквој ће форми, каквог здравља ће бити наши репрезентативци. На нама из стручног штаба и Фудбалског савеза БиХ је да осигурамо све да што боље дочекамо тај сусрет. То је утакмица која нам може дати другачије перспективе за будућност", казао је Баждаревић.

Иако су из ФС БиХ најављивали да би национални тим, осим квалификационог сусрета са Изралеом, у јуну могао одиграти и пријатељски меч, а као противник спомињана је и Хрватска, бх. селектор каже да по том питању још ништа није прецизирано.

"Није договорена пријатељска утакмица. Договара се, има приједлога. Људи који су задужени за то у ФС БиХ, заједно са нама, направиће најбољи избор. Веома је незгодан датум, јер је завршетак првенства 24, 30. или 31. маја. Сконцентрисани смо на Израел, а послије ако нешто испадне добро за репрезентацију сигурно ћемо прихватити", истиче Баждаревић.

Селектор бх. репрезентације помно прати дешавања у четвртфиналу Лиге шампиона. Жао му је због пораза ПСЖ-а у Паризу од Барселоне (1:3).

"Фаворити за титулу у Лиги шампиона су све четири екипе о којима се стално говори, Бајерн, Реал и тако даље… Имао само свог фаворита. То је био ПСЖ, али мислим да након пораза немају више никакве шансе. Одлучиваће се између Бајерна, Барселоне и Реала", мишљење је Баждаревића.

Селектор БиХ у својству госта присуствовао је јучерашњој Генералној скупштини ФС БиХ на којој је изгласано смањење броја клубова, са 16 на 12, у Премијер лиги БиХ од сезоне 2016/17.

"Нека људи задужени за то причају о смањењу лиге. Не бих давао мишљење. Не познајем довољно наше такмичење, да ли треба бити са 10, 12 или 16 клубова. Једино што могу да кажем, желим да наставе да побољшавају услове за клубове, да се што боље ради и да је квалитет из године у годину бољи", нагласио је Баждаревић.

На питање ко је најбољи фудбалер данашњице, одговорио је:

"Мислим да је Златан Ибрахимовић".

Не Меси, не Роналдо?

"Не Меси, мислим да је Златан најкомплетнији играч", закључио је Баждаревић.

Коментари / 0

Оставите коментар