Како би данас изгледала Шкода 130 РС?

Носталгија за прошлим временима није заобишла ни чешке љубитеље аутомобила који су поводом 40 година од настанка чувене тркачке Шкоде 130 РС направили њену савремену верзију - уз "малу" помоћ Аудија.

Занимљивости 17.04.2015 | 09:40
Како би данас изгледала Шкода 130 РС?

Шкода 130 РС из седамдесетих била је један од најуспешнијих тркачких аутомобила чешке компаније.

Група ентузјаста из те земље одлучила је да обележи четири деценије од настанка оригиналног модела тако што ће направити његову модерну верзију.

Као основа за ову супер-Шкоду послужио је Ауди Р8 прве генерације, а за дизајн спољашњости заслужан је Петр Новак. Аутомобил је добио ознаку Шкода Р200 Нон-Фицтион.

Фанови старе Шкоде 130 РС могу да га виде у ДОX центру за модерну уметност у Прагу и упореде га са оригиналом.

Приликом обликовања каросерије, дизајнер је искористио препознатљиве стилске детаље модела 130 РС, као што су предња маска, округли фарови или прорези за ваздух на задњем крилу.

За коначан изглед Шкоде Р200 побринула се компанија Метал Хоффманн, која је алуминијумску каросерију саставила са механичком платформом Аудија Р8. Ова фирма иначе је позната по сарадњи са познатим аутомобилским маркама као што су Бентлеy, Волксwаген и Волво.

Супер-Шкоду погони централно постављени 4.2 литарски В8 са 420 кс и 430 Нм максималног обртног момента а снага се преноси на задње точкове преко шестбрзинског мануелног мењача.

Из компаније Метал Хоффманн обећавају да ће тржишту понудити веома ограничену серију Шкоде Р200 Нон-Фицтион.

С обзиром да се возила склапају ручно, планирано је да из њиховог погона изађу само по два примерка сваког месеца. Почетна цена износиће око 225.000 евра.

Ако се ових дана затекнете у Прагу, Шкоду Р200 Нон-Фицтион можете видети уживо у ДОX-у до 11. маја.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар