За рад неспособно 7 просвјетних радника

Завод за медицину рада и спорта Републике Српске у прошлој години обавио је 2.454 систематска прегледа просвјетних радника запослених у основним школама Српске, те утврдио да је 98,4 одсто способно, 1,3 одсто привремено неспособно, а 0,28 одсто, односно седам радника неспособно за свој посао.

Република Српска 14.04.2015 | 12:37
За рад неспособно 7 просвјетних радника

Помоћник директора за медицинска питања Завода за медицину рада и спорта Српске Весна Палексић рекла је Срни да су најчешћа обољења просвјетара из групе: обољења ока и припојака ока, затим кардиоваскуларна обољења, те обољења жлијезда са унутрашњим лучењем – најчешће је дијагностикована прекомјерна тјелесна тежина и поремећај рада штитне жлијезде.

“У претходној 2014. години у нашу уставнову на ванредни преглед упућено је шест просвјетних радника из основних школа и један радник из средње школе, а у 2015. години до сада је обављен један ванредни преглед радника из средње школе”, навела је Палексићева.

Она је нагласила да се ванредни прегледи обављају на захтјев школских одбора, и да су углавном због психичких поремећаја, неприлагођеног понашања или сумњи на болести зависности.

“Душевна обољења спорадично се сусрећу и обољели се углавном искључују из наставног процеса било да се премјештају на друго радно мјесто без учешћа у настави, било да се упућују органу вјештачења Фонда ПИО ради оцјене радне способности, односно пензионисања. Психијатријска обољења, иако се сусрећу и јесу проблем за школу, не представљају тако велики проблем, јер се лакше препознају”, рекла је Палексићева.

Она је навела да тренутно највећи проблем представљају поремећаји личности и понашања, затим душевни поремећаји и поремећаји понашања узроковани алкохолом или употребом психоактивних средстава, јер се теже препознају, а имају разорне посљедице и по ученике и наставни процес, али и обољеле просвјетаре, њихове породице и околину.

Палексићева каже дакада је ријеч о овим поремећајима постоји велики отпор код обољелих просвјетних радника у смислу дијагностике, лијечења и оцјене здравствене способности.

Помоћник директора за медицинска питања Завода за медицину рада
и спорта Републике Српске истакла је да је Завод заједно са још једним бројем здравствених установа широм Српске овлашћен за обављање систематских прегледа радника у предшколском, основном, средњем и високом образовању.

Она је додала да се, када је ријеч о Заводу, прегледи обављају Заводу у Бањалуци и у регионалним центрима у Приједору, Добоју, Бијељини и Требињу, а преглед обухвата: анамнестичке податке и преглед специјалисте медицине рада са основним антропометријским подацима; основне лабораторијске налазе; ЕКГ; испитивање функције органа вида; испитивање функције органа слуха, психолошки преглед и РТГ плућа.

“Наш утисак је да се прегледи заказују редовно у посљедње двије-три године. Школе које су се опредијелиле да прегледе обављају код нас у посљедње три године долазе редовно, у складу са законом”, навела је Палексићева.

Предсједник актива директора основних школа на подручју Лакташа, Српца, Прњавора и Градишке Радослав Савановић рекао је Срни да се у свим школама на овом подручју систематски прегледи обављају редовно, и да није било спорних ситуација у смислу упућивања запослених на ванредне комисијске прегледе, нити утврђене неспособности за рад.

“Цијена прегледа за наше услове је прилично висока, јер износи 50 КМ по раднику, а покривамо их из својих метеријалних трошкова, али с обзиром на потребу и законску обавезу успијевамо да то ријешимо”, рекао је Савановић.

Предсједник актива директора основних школа у Берковићима, Невесињу, Гацком, Билећи, Љубињу и Требињу Славко Новаковић каже да се у овим школама редовно годишње обављају систематски прегледи запослених и да до сада није било никаквих проблема.

“Сматрам да би требало промијенити критеријуме ових прегледа, посебно у дијелу контроле евентуалног присуства неке заразне болести и контроле психичког здравља, али да су неки прегледи као што је преглед капацитет плућа готово па непотребни”, истакао је Новаковић.

Према Закону о основном образовању и васпитању наставници, стручни сарадници и остали радници школе морају обавити љекарски систематски преглед сваке године прије почетка редовне наставе.

Наставници, стручни сарадници и остали радници који болују од заразне или душевне болести, корисници дроге и алкохоличари не могу радити у школи.

Ако постоји основана сумња да је наставнику или стручном сараднику нарушено психичко или физичко здравље, због чега је смањена његова способност обављања васпитно-образовног рада, школски одбор на приједлог директора, наставничког вијећа, савјета ученика или савјета родитеља доноси одлуку о упућивању радника на комисијски љекарски преглед код надлежне здравствене установе.

Ако надлежна здравствена установа утврди да је психичко или физичко здравље запосленог нарушено и битно смањена његова способност за обављање васпитно-образовног рада, школски одбор доноси одлуку о ослобађању радника од непосредног васпитно-образовног рада са ученицима.

Ако школа не може обезбиједити други посао који одговара стручној спреми и преосталој радној способности лицу за које је утврђено да је његово психичко или физичко здравље нарушено, обезбјеђује се материјална и социјална сигурност у складу са Законом о раду, Општим колективним уговором и Посебним колективним уговором за запослене у области образовања и културе Републике Српске.

Наставници, стручни сарадници и остали радници који одбију да оду на комисијски љекарски преглед чине тежу повреду радне дужности.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар