Почела прољећна сјетва

Лијепо вријеме коначно је омогућило пољопривредницима у Српској да изађу на њиве и почну са прољећном сјетвом.

Република Српска 14.04.2015 | 11:40
Почела прољећна сјетва

Пољопривредник из Лијевча поља Драшко Бањац каже да је у овом дијелу Српске сјетва почела прије пар дана. Истакао је да је репроматеријал веома скуп и да су пољопривредници приморани да га узимају на кредит. Нагласио је да додатни проблем представља и то што подстицаји касне.

- Такође, земља је тешка за обраду, јер је прошле године било много падавина. Сналазимо се некако, мада има и оних који одустају од сјетве или смањују површине - казао је он.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић је истакао да радови протеклих дана нису почели због Васкрса, али да би данас сјетва већ могла да почне у пуном капацитету.

- Уколико вријеме остане као сада, до 25. априла требало би да буде завршено 80 одсто прољећне сјетве, што се тиче кукуруза - рекао је Малетић и додао да се произвођачи тешко сналазе, јер поплављени још нису добили помоћ.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац је казао да сјетва још није почела због празника, али и због тога што је земља хладна и мокра. Додао је да би могла да почне крајем седмице, уколико се задржи лијепо вријеме.

- Ипак, с обзиром на то да метеоролози најављују захлађење већ од сриједе и од петка нову кишу, плашим се да би то могло да буде доведено у питање. Такође, осим временских прилика, произвођачи имају проблема и са недостатком новца, с обзиром на то да још нисмо добили дуг за подстицај из прошле године, као ни плави дизел - казао је Усорац.

Стручни сарадник у ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Данијел Егић је рекао да ће најављено лијепо вријеме омогућити да се у наредних двадесетак дана обави сјетва кукуруза. Казао је да је у РС око 50 одсто необрађеног земљишта, а да је на обрађеним парцелама водећа култура кукуруз на скоро 42 одсто површина. Подсјетио је да је буџет за подстицаје остао на истом нивоу - 60 милиона марака.

Правилник

Данијел Егић је истакао да је прије неколико дана објављен и правилник о подстицајима у пољопривреди и да су све промјене ишле с циљем да пољопривредна производња постане конкурентна.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар