Скупље позајмице све чешћи избор грађана

Грађани у Републици Српској све чешће своје финансијске проблеме рјешавају узимањем краткорочних позајмица, иако је тај вид задуживања најскупљи.

Република Српска 14.04.2015 | 12:29
Скупље позајмице све чешћи избор грађана

Као један од разлога за такво стање је тај што је за њихово узимање процедура доста бржа и једноставнија.
Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство РС, каматне стопе краткорочних зајмова код банака имају просјечну висину до 13,74 одсто, док те стопе код микрокредитних организација просјечно досежу и до 24,25 одсто.

Међутим, те камате могу бити и више, јер једна микрокредитна организација, која послује на територији цијеле БиХ на свом сајту нуди позајмице од 300 до 10.000 КМ, с роком отплате до 60 мјесеци и годишњом ефективном каматном стопом од чак 37,89 одсто.

Муриса Марић, предсједник Удружења грађана "Дон" из Приједора, рекла је да према подацима од прошле године, којима ово удружење располаже, велики број грађана у РС посеже за неким видом позајмице.

Како наводи, већина грађана подиже позајмицу, а да се прије тога уопште нису упознали шта у суштини значи позајмица и колико ће новца вратити ако не измире обавезе до предвиђеног рока.

"Позајмице су често правиле проблеме, јер се људи опусте да могу до просјека три плате подизати те позајмице, онда куповина постане чешћа и долази до проблема да немају новца за враћање или да вјечито враћају неку позајмицу", истакла је она.

Према њеним ријечима, грађани још немају свијести шта то значи, нити имају адекватно објашњење од банкарских службеника шта значи позајмица у нашем случају када су веома ниске плате.

Према прелиминарном извјештају Агенције за банкарство РС о пословању банкарског сектора у РС, укупни кредити грађана РС на крају 2014. године износили су 2,374 милијарде марака, што је за шест одсто више него у истом периоду 2013. године. Доспјела потраживања укупних кредита грађана банкарског сектора учествују са 7,8 одсто у укупним кредитима грађана, што је за 0,27 одсто више него годину дана раније.

"Према рочној структури, краткорочни кредити су износили 341,7 милиона марака, док су дугорочни износили 2,033 милијарде марака", истакли су у Агенцији за банкарство РС и додали да према намјенској структури грађани краткорочне кредите најчешће узимају за општу потрошњу, обављање дјелатности и стамбене потребе.

Како се наводи, просјечна ефективна каматна стопа банака РС на краткорочне кредите грађанима износила је 13,74 одсто и већа је за 0,74 одсто у односу на 2013. годину.

Са друге стране, микрокредити пласирани физичким лицима, укључујући и мале предузетнике, од микрокредитних организација прошле године износили су 203,5 милиона марака и биљеже пад од пет одсто. Од тог износа, краткорочни кредити су износили 27 милиона марака.

"Кредити пласирани физичким лицима намијењени су за пољопривреду, услужне дјелатности, трговину, производњу, те стамбене потребе. Просјечна ефективна каматна стопа микрокредитних организација РС на ове зајмове износила је 24,25 одсто, с тенденцијом раста у односу на 2013. годину", казали су у Агенцији за банкарство РС.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко

14.04.2015 08:05

Зеленасима,банкарима овакво стање је благостање,а дрзава их стити!!!Револуција,револуција,револуција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

14.04.2015 09:10

Ма одлицно, ово је јос један пут ка нестајању, али и једини нацн да неки људи и градјани РС схвате ста је заправо било предходних година и ста це се десавти наредних. Казу, овде је најбитније имати кеса јер це све бити јефтино за кес.

ОДГОВОРИТЕ