ЛШ: Кад Мажић суди, домаћин не побјеђује!

Најбољи српски арбитар послат је на “Калдерон” да обави посао у ватреном мадридском дербију у четвртфиналу Лиге шампиона. Шта то значи за Атлетико и Реал?

Фудбал 13.04.2015 | 23:40
ЛШ: Кад Мажић суди, домаћин не побјеђује!

У уторак увече, у 20.45, на “Висенте Калдерону” биће десетине хиљада ватрених навијача, 22 играча славних мадридских клубова Атлетика и Реала, вредних стотине милиона евра и један Србин на центру игралишта.

Милорад Мажић.

Асистираће му, као и увек, земљаци Милован Ристић, Далибор Ђурђевић и Дејан Петровић...

Нашем квартету УЕФА је указала велику част, али дала незахвалан задатак, да воде прву четвртфиналу утакмицу Лиге шампиона, која је заправо реприза прошлогодишњег финала (Реал победио Атлетико после продужетака 4:1, иако је до 90. минута било 0:1).

Мажићу и његовим сарадницима биће то седма утакмица у Лиги шампиона ове сезоне, рачунајући и квалификације. Статистика каже да домаћин јако ретко побеђује када је арбитар из Врбаса на центру.

Ово би могло да забрине тренера Атлетика Дијега Симеонеа, иако његов тим у шест мечева са Реалом ове сезоне (Примера, Куп краља, Суперкуп) ниједном није поражен од чете Карла Анћелотија. Наиме, у претходних шест утакмица које је Мажић судио у ЛШ, домаћин је победио само једном, у Пиреју, где је Олимпијакос надиграо Јувентус резултатом 1:0 (пет жутих картона).

Две утакмице завршене су нерешено, у квалификацијама Бешикташ – Арсенал 0:0 (пет жутих, један црвени за госте) и АПОЕЛ – Ајакс 1:1 у групи (шест жутих, један пенал за домаћина).

Последње три утакмице које је Мажић (42) водио, две у првој фази и једна у осмини финала, завршене су победама гостију, а домаћин није дао ни гол: Базел – Реал Мадрид 0:1 (пет жутих), Рома – Манчестер сити 0:2 (три жута) и Борусија – Јувентус 0:3 (један жути).

Мажић, који је у међувремену “прерастао” Лигу Европе, па је у том такмичењу одсудио само једну утакмицу прошле сезоне и то меч полуфинала, у овој сезони био је три пута на сцени и у квалификацијама за ЕУРО 2016. И на репрезентативном плану, када је он “ин цхарге”, гости имају бољи учинак: Норвешка – Италија 0:2 (четири жута), Шкотска – Република Ирска 1:0 (шест жутих), Израел – Велс 0:3 (два жута, један црвени домаћину).

Дакле, на интернационалном плану, у сезони 2014/15, Мажић није имао строг критеријум, на девет мечева искључио је двојицу играча и досудио два пенала, по један свакој страни.

Иако традиција говори да су гости успешнији када је Србин на центру игралишта, статистика упућује на то да је он строжи према гостима. Арбитар који је члан елитне групе судија и на ФИФА и на УЕФА ренкингу одсудио је 73 интернационална меча у каријери, почев од 2009. године, поделио је 313 жутих картона (135 домаћинима, 178 гостима), 19 црвених (8:11), уз 20 пенала (12:8).

Важи за арбитра са благим критеријумом и држи просек од 4,29 жутих по утакмици, 0,26 црвених и 0,27 пенала, што значи да у просеку искључи играча и досуди пенал на свакој четвртој утакмици.

Срећно, Милораде!

Коментари / 0

Оставите коментар