Више од 6.000 Европљана у Сирији?

Број Европљана који се боре на страни џихадиста у Сирији могао би бити већи од 6.000, рекла је европски комесар за правосуђе Вера Јурива

Свијет 13.04.2015 | 14:40
Више од 6.000 Европљана у Сирији?

"На европском нивоу, претпостављамо да је између 5.000 и 6.000 појединаца отишло у Сирију", изјавила је Јурива француском дневнику "Фигаро", додајући да је тај број највјероватније много већи због потешкоћа у праћењу страних бораца у сукобу.

Према њеним ријечима, по питању терористичких напада у Паризу и Копенхагену, донијета је одлука да се не дозволи да страх надвлада остала осјећања.

Јурива је нагласила да ЕУ жели да ради на унапређењу спречавања одлазака у Сирију или у Ирак и да, сем религије, пронађе и друге разлоге због којих се људи одлучују да се придруже џихадистима.

Она је нагласила да су британске истраживачке организације откриле "жељу за авантуром, досаду, незадовољство својом животном ситуацијом и недостатак могућности" као неке од узрока због којих појединци остављају породице о одлазе у Сирију.

"Пажњу треба усмјерити и на убрзавање размјене информација између полицијских снага и судских система држава чланица", истакла је Јурива, додајући да је неопходна и већа размјена обавјештајних података.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар