САД и Куба-односи у посљедњих 50 година

Амерички предсједник Барак Обама и његов кубански колега Раул Кастро разговарали су синоћ на маргинама Самита Америка у Панами, што је први сусрет лидера САД и Кубе од хладноратовске ере '50-их година прошлог вијека, који су агенције назвале историјским.

Свијет 12.04.2015 | 10:58
САД и Куба-односи у посљедњих 50 година

Агенција Ројтерс пренијела је неке од кључних момената у односима САД и Кубе у посљедњих пет деценија.

Првог дана 1959. бивши кубански лидер и војни диктатор, генерал Фулгенсио Батиста, побјегао је са Кубе пошто су Фидел Кастро и његови револуционари преузели контролу над земљом.

Кастро се, као премијер, 19. априла 1959. састао с америчким потпредсједником Ричардом Никсоном што је, како се касније показало, био посљедњи сусрет на највишем нивоу двије земље до синоћ.

САД 3. јануара 1961. прекидају дипломатске односе са Кубом послије национализације америчке имовине.

Кастро 16. априла 1961. проглашава своју револуцију социјалистичком, а сљедећег дана кубанске избјеглице, које је подржавала ЦИА, покушавају да изврше инвазију у Заливу свиња, али су поражени.

САД пооштравају 7. фебруара 1962. санкције Куби уведене 1960, што је укључило и потпуни комерцијални ембарго који је и даље на снази.

У октобру 1962. САД откривају совјетску нуклеарну ракету на Куби, што је довело до конфротације са Совјетским Савезом и ивице рата. Сукоб се окончао тако што су Руси уклонили ракете, а САД су обећале да никада неће напасти Кубу, а тајно су повукли и своје ракете из Турске.

У периоду од априла до октобра 1980. Куба је дозволила да 125.000 људи отпутује у САД.

Совјетски Савез се распада у децембру 1991, што се економски лоше одразило на Кубу.

Више од 35.000 људи у периоду од августа до септембра 1994. напушта Кубу чамцима и одлази у САД.

Фидел Кастро 31. јула 2006, послије операције, преноси власт на свог брата Раула Кастра.

Национална скупштина Кубе 24. фебруара 2008. изабрала је Раула Кастра, који је и званично замијенио обољелог брата.

У децембру 2009. кубанске власти су ухапсиле Американца Алана Гроса, који је осуђен на 15 година затвора јер је донио опрему за сателитски пренос, што је на Куби забрањено.

Бијела кућа у јануару 2011. ублажава рестрикције на путовања на Кубу.

Алан Грос је ослобођен 17. децембра 2014. и пребачен у САД. Ослобођен је и шпијун који је био у кубанском притвору, у замјену за тројицу кубанских агената обавјештајне службе, која су била у америчком затвору.

Вашингтон и Хавана су објавили да ће радити на поновном успостављању дипломатских односа.

Влада САД 15. јануара ове године објављује ублажавање низа трговинских рестрикција, као и оних који се односе на путовања.

Истакнуте дипломате САД и Кубе одржале су 22. јануара прву рунду преговора у Хавани о поновном успостављању дипломатских односа и отварању амбасада.

Предсједници САД и Кубе, Барак Обама и Раул Кастро, састали су се на самиту у Панами, обећавши да ће убрзати процес побољшања односа и успостављања пуних дипломатских веза.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар