Даниловић: Партизанов дуг је 4 милиона евра!

Председник КК Партизан НИС Предраг Даниловић рекао је да тренутни дуг клуба износи око четири милиона евра.

Кошарка 11.04.2015 | 19:20
Даниловић: Партизанов дуг је 4 милиона евра!

Он је у интервјуу за Новости између осталог причао о стању у клубу, српској кошарци, приватизацији...

"Тренутни дуг Партизана је око четири милиона евра", рекао је Даниловић и додао колики би буџет био довољан клубу да буде конкурентан за фајнал-фор Евролиге.

"Око шест, седам милиона евра, што је испод сваког минимума европских клубова. Тај новац вам не гарантује да ћете доћи на фајнал-фор, јер сви стреме ка врху, али вам даје основу да ћете да ангажујете добре играче, радите у миру, да нема трзавица", додао је први човек црно-белих и осврнуо се на причу о приватизацији.

"Причали смо са министром спорта Вањом Удовичићем. Наравно да смо за приватизацију, у коју би требало да буде укључена и држава. Кошарка није профитабилан спорт, нити је "обично" трговачко друштво које се бави само продајом играча. Поготово не Партизан, који је освојио Куп шампиона, изнедрио велики број врхунских тренера и играча. Ни у Европи власништво клуба не ствара профит, али доноси престиж и посебне економске повластице."

Партизан се из године у годину бори са финансијским и другим проблемима, а Даниловић истиче да решење није у повлачењу онда када је најтеже.

"Тешко је сваке године. Много сам пута питао себе "шта ће ти све ово". Али, онда се сетим колико је кошарка свима нама дала више, него ми њој. Најлакше је одустати. У клубу сам 15 година, волим Партизан. Али, нисам га ја створио. Настао је давно пре, а верујем да ће постојати и дуго после нас. Неко се задржи дуже, неко краће, али сви смо пролазни, само клуб остаје. Не треба навијачи да навијају ни за Дулета, ни за мене, ни за играче, него за Партизан."

"Црно-бели" ове сезоне нису играли у Евролиги, следи плеј оф АБА лиге са Црвеном звездом Телеком у ком српски шампион има прилику да се врати у елитно такмичење.

"Волео бих да људи схвате да је кошарка у Србији далеко од позитивне нуле, а камоли било каквог профита. Звезда и Партизан су државни клубови, битни за нацију у којој спорт игра важну улогу, као и култура, здравство. Самим тим, требало би да им се омогући један део средстава како би на миру играли и производили играче. Не треба нам новац да се размећемо, нити смо то икад радили, већ да нормално функционишемо. Када већ причамо о наградама, сетите се како се прошле године манупулисало већ оформљеном табелом награда, која је једино била поштована у време док је Драган Ђилас био градоначелник."

На питање да ли је могуће да Партизан и Црвена звезда буду јединствени када су у питању интереси српске кошарке, пре свега однос према АБА, Евролиги, ФИБА, Даниловић је рекао:

"Видећемо сада, после ових дешавања. Показало се да није било могуће кад се АБА лига формирала, због ситних интереса. Али, било је давно, не треба да се враћамо уназад. Када сазнамо званичне одлуке, сешћемо да причамо и сигуран сам да можемо да се договоримо”, рекао је Даниловић и додао да два клуба имају коректне односе.

Српска кошарка је освајањем сребра на Светском првенству поново у светском врху, али први човек српског шампиона мисли да наша земља у светским оквирима није третирана како би требало.

“Без обзира на то што смо опет кошаркашка сила и што смо били деценијама међу најјачима на планети, у кошарци нас третирају онако како Европа третира нашу земљу. Можемо само да чекамо званичну одлуку, а потом покушамо да не поновимо грешку из 2000. када је Савез одлучио да Партизан игра Супролигу. Верујем да ће наша кућа кошарке успети да избори најбоље решење за клубове.”

У Србији се често лицитира с платама играча, а Даниловић каже да не би било морално да се о њима прича јавно.

Уговори су депоновани у Савезу, самим тим су и доступни свима који треба да буду упознати с детаљима. Не би било морално да се прича јавно ко колико у зарађује у земљи у којој је много људи на рубу егзистенције. Ствара се погрешна слика, пошто се прави само једна паралела, са зарадама у Србији. Често се заборавља да ти момци, иако са далеко мањим примањима од играча из европских екипа, играју међународна такмичења и труде се да буду конкурентни с клубовима који имају буџете од 30-40 милиона евра. Деси се понекад да платимо играча и више него што реално приказује на терену. Али, у том моменту је таква цена на тржишту.

Коментари / 0

Оставите коментар