Лажна боловања?

Нови сукоб на релацији синдикат – послодавци! Овај пут због боловања. Послодавци у Српској траже да хитно буде формирана комисија која би провјеравала раднике на боловању. Тврде да многи одсуствују са посла због измишљење болести – а штету трпи фирма. У Унији удружења послодаваца осим у Комисији, рјешење виде и у ФЗО.

Република Српска 10.04.2015 | 15:31
Лажна боловања?

Послодавци увјеравају да се боловања често добију и преко везе због, како тврде, корумпираних доктора. Нису ријетке ситуације да послодавци, раднике на боловању открију како раде на другим пословима.

Фабрика обуће ''Бема'' има око 1 300 запослених. Сваки дан је на боловању око 100 радника – што годишње кошта фирму преко милион марака. Маринко Умићевић тражи од Владе да овај проблем хитно стави на дневни ред. Све је, каже, било другачије док је постојала Медицина рада.

У Синдикату не желе ни да чују за причу о формирању комисије за коју се залажу послодавци. Тврде, да су приче о лажном боловању измишљење.

Према подацима ФЗО за прошлу годину мјесечно је у просјеку више од девет хиљада радника било на боловању. 3 200 није радило дуже од мјесец дана, што је Фонд коштало више од осам милиона марака.

БН ТВ

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

радница беме

10.04.2015 13:54

Умицевиц хоце да и лесеви долазе на посао за плату од 380км..и казе имате топли оброк јос ,ста хоцете висе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

10.04.2015 13:57

Нама не требају доктори ни специјалисти ни бабице (посебно) док имамо овакве послодавце- разумију се они и знају све послове.Што ви не поправите услове рада и плате којима се не може преживјети ни 5 дана. (350 КМ и то ако је редовно што је опет упитно, а потрошачка корпа 1800 КМ).Сада би ти вајни послодавци хтјели да мијењају Закон о раду а ни постојећи не поштују.За њих било би оправдано боловање само када би радника износили из фабрике са ногама напријед, а да и то субвенционише држава или породица покојника.И вјероватно би женама забранили у том новом Закону рађање дјеце прије одласка у пензију, следеће вјероватно би послодавци предложили укидање радног времена па би радници морали носити са собом пољски кревет да преспавају на послу и то ако им послодавци дозволе, а плату би прогласили "непотребним и штетним трошком".

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

10.04.2015 14:28

Бас тако...то је реално стање послодавца и радника.

Name

Симе

10.04.2015 15:40

А гдје су силне инспекције рада и изврсни органи након снакција које се дају послодавцима, ко це вас да контролисе лопови?????????

ОДГОВОРИТЕ