Србија: Ухапшен љекар због мита

Доктор Владислав Илић (62) ухапшен је у КБЦ-у „Др Драгиша Мишовић“ након што му је пацијент предао обележене новчанице.

Србија 09.04.2015 | 18:10
Србија: Ухапшен љекар због мита

- Осумњичени је од 4. до 8. марта, као одговорно лице у КБЦ-у „Драгиша Мишовић”, у више наврата захтевао и на крају примио од оштећеног 500 евра да би му заказао операцију - саопштио је МУП.
 
Илић је, иначе, начелник Дневне болнице и специјалистичко-консултативне службе.

Пацијент од кога је Илић тражио новац да би му заказао операцију жучне кесе у међувремену је о целом случају обавестио полицију. У сарадњи са тужилаштвом, пацијенту су дате обележене новчанице чији су серијски бројеви пописани, а затим је уговорен састанак. Пацијент је са новцем у коверту ушао у канцеларију доктора Илића и предао му новац. По његовом изласку из ординације, код доктора су упали полицајци београдске полиције.

- Доктора су полицајци буквално оборили на под и ставили му лисице. Особље и пацијенти који су се затекли у близини били су згранути. С лисицама на рукама, доктора Илића су провели кроз целу болницу, затим извели напоље, ставили у марицу и одвезли у полицију - кажу у болници.


 Полиција га ухапсила у кабинету: Владислав Илић

Званично, нико од колега ухапшеног доктора, чак ни директор КБЦ „Драгиша Мишовић”, није желео да коментарише случај.
 
- Немам коментар, немам коментар! Ништа не знам о томе, нисам у Београду, молим вас, позовите сутра - рекао је усплахирено Радисав Шћепановић, директор болнице.
 
Његове колеге лекари и остало медицинско особље које су репортери „Блица” затекли у кругу КБЦ „Драгиша Мишовић” и буквално су бежали од одговора: чим бисмо им се представили и рекли због чега смо дошли у болницу, прекидали су сваки разговор и одлазили. Пацијенти у болничком кругу такође нису били од веће помоћи, с обзиром на то да нисмо нашли оне који су били упознати с „ликом и делом” доктора Владислава Илића.
 
У МУП-у кажу да је, по налогу заменика вишег јавног тужиоца у Београду, осумњиченом одређено задржавање до 48 сати, након чега ће бити изведен на саслушање због примања мита. Доктор Илић је на функцији начелника дневне болнице од 2009. године. 

Казне

Казна за кривично дело примање мита може бити од две до 12 година, у зависности од тога да ли се ради о ставу 1. или 2. члана 367. Кривичног законика. С друге стране, за давање мита прописана казна може бити од шест месеци до пет година.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

когде

09.04.2015 16:20

Тако треба!! Подрзавам љекаре и знам да им је мала плата али људи немојте уцењивати и узимати од оних који немају. : а ако хоце да истјерју мак-на-конац због мале плате, нек се обрацунају се с дрзавом, а не по глави пацијена та, ста су им они криви. Лијепо изадји на улицу, па испред скупстине и владе. У праву су људи, нису сви љекари исти, дијеле се на оне који могу да наплате мито (хирурзи, радиолози, онколози...) и они који то не могу па се цине постени (лекари опсте праксе, психијатри...). У томе је једина разлика..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.04.2015 17:08

Тако треба. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

09.04.2015 17:52

Тако и треба и у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гашпар

09.04.2015 19:21

Доктора треба уштројити...

ОДГОВОРИТЕ