Анализа: Како Милан може до Европе сљедеће сезоне?

Лацио и Јуве оживели наду Милана о пласману у Лигу Европе, Росонери сада навијају за Волфзбург. Прилично се закомпликовала ситуација око тога ко ће представљати Серију А у Лиги Европе наредне сезоне...

Фудбал 10.04.2015 | 18:00
Анализа: Како Милан може до Европе сљедеће сезоне?

Пласману Лација и Јувентус у финале Купа Италије су се поред њихових навијача, обрадовали и присталице Торина и Милана! Зашто?

Стара дама и Бјанкоћелести су пласманом у финале Купа Италије отворили могућност да шестопласирани клуб из Серије А обезбеди пласман у Лигу Европе, чему се у Торину и Милану потајно надају. Поготово Росонери којима би пласман у еврокупове после једногодишњег одсуства много значио. Па, макар и Лига Европе.

Ипак, ситуација је компликована.

По поравилима, Серија А има три места за Лигу шампиона (два директно и једно у квалификацијама) и три у лиги Европе (четврти и пети на табели плус освајач или финалиста Купа Италије). С обзиром да су у финале купа отишла два клуба који би могли (Јувентусу недостаје шест бодова из наредних девет кола да то и математички овери) кроз првенство да обезбеде пласман у јаче такмичење - Лигу шампиона - аутоматски се позиција трећег представника за Лигу Европе пребацује на шестопалсирани тим из првенства. То је у овом тренутку Наполи.

Наполитанци имају пет бодова више од Торина, а шест од Милана. Нада за Бикове и Росонере није велика, али је ситуација боље него јуче ујутро. Милан у наредних пет кола игра против Сампдорије, Интера, Удинезеа, Ђенове и Наполија. Мораће да пружи много више него у досадашњем делу сезоне, али ако уђе у неку позитивну серију могао би до жељеног шестог места и визе за Европу.

Али у једном случају чак им ни то шесто место не гарантује пласман у квалификације за Лигу Европе. Ако Наполи освоји Лигу Европе, онда ће обезбедити пласман у Лигу шампиона. У том случају би Серија А дала четири представника за Лигу шампиона, али би број клубова који иду у Лигу Европе био смањен са три на два. Тада шесто место на табели не би значило пласман у друго по квалитету европско клупско такмичење.

Милану и Торину сада остаје да навијају за Волфсбург против Наполија како би Наполитанци били елиминисани, али и много тежи задатак да у преосталих девет првенствених рунси престигну бодовну предност Бенитезове чете.

Коментари / 0

Оставите коментар