Тирам цар: Ако сам црн, не значи да сам глуп!

„Увек се говорило да људи тамне пути могу да буду добри играчи због физичких предиспозиција, али да је за тренерски посао потребна памет“, истакао је бивши дефанзивац Јувентуса, који има и факултетску диплому.

Фудбал 11.04.2015 | 20:00
Тирам цар: Ако сам црн, не значи да сам глуп!

Легендарни фудбалер Јувентуса и Француске Лилијан Тирам није познат само по фантастичним учинцима на терену, већ и по веома развијеној филозофској мисли. У интервјуу који је дао за француски Л’Екип говорио је, пре свега, о лошем положају који црни тренери имају у фудбалском свету.

У лигама петице има врло мало тренера тамне коже – у Серији А, Примери и Бундеслиги ниједан, док у Енглеској само КПР има црног стратега, и то од скоро, када је отишао Хари Реднап, а дошао Крис Рамзи.

Бивши играч Барселоне и Старе даме је истакао да је највећи проблем у томе што он назива „сумњом у то шта црни људи могу да ураде“.
„Ма не, црни тренери уопште нису лоше репрезентовани у Француској“, саркастичан је Тирам.

Све је више тамнопутих играча, али број тренера се нимало не повећава.
„Нормално је да црни људи могу да буду добри на терену, због физичких предиспозиција. Али како би постао тренер треба ти интелигенција и дисциплина. Јасно је да друштво тако размишља. Још откад сам био дете, говорили су ми: ’Да би био тренер, мораш да знаш да измислиш тактику’. Неки људи стварно сумњају у то ми то можемо. На терену је све дошло на своје, али када је у питању канцеларија, много је компликовано. У друштву владају страшне предрасуде. Када неко сумња у интелигенцију целе расе, то ти затвара велики број врата. Људи, то што си црн или северноафричке расе, не мора да значи да си глуп. Чим видиш да нема много тренера који изгледају као ти, аутоматски ћеш се обесхрабрити“, истакао је помало љутити Филозоф.

Када је 2008. године окачио копачке о клин и сам Тирам је знао да пут тренера није за њега.
„Био бих очајан тренер. Никоме не бих опраштао, посебно великим именима“.

Када је он био млађи, о тамнопутим фудбалерима су владале још горе предрасуде.
„Причало се да црни играчи не могу да играју одбрану – јаки су, али праве много грешака. Такође, говорило се и да неко моје расе не може да буде голман, јер нема довољно агилности и концентрације. У сваком случају, морамо да будемо опрезни уколико будемо желели нешто да променимо. Неки људи можда неће да мењају ствари, јер би то у будућности могло да представља проблем за њих у смислу да не би могли да лако долазе до посла. То је чист расизам“, врло је јасан бивши десни бек и штопер Јувеа.

Коментари / 0

Оставите коментар