Да ли ''ЗА ДОМ СПРЕМНИ'' убија хрватски фудбал?!

Коментатор портала Индеx.хр у својој колумни изнео је са чим се то Хрватска бори већ годинама, писао о лицемерју, лажима, величањем погрешних ствари, а све после нове казне коју је УЕФА испоручила ХНС.

Фудбал 10.04.2015 | 23:30
Да ли ''ЗА ДОМ СПРЕМНИ'' убија хрватски фудбал?!

УЕФА је казнила Хрвате због расистичких узвика на мечу против Норвешке. Наредили су им да наредни меч квалифиикација за ЕУРО 2016 против Италије у јуну одиграју пред празним трибинама стадиона Пољуд у Сплиту.

На том последњем мечу хрватске репрезентације опет се орило “За дом спремни” за трибина, исти онај поклич због којег су Хрвати већ дебело платили, а “вођа” Јосип Шимунић пропустио Светско првенство у Бразилу, а потом и окончао каријеру на начин који сигурно није желео. И то на утакмици на којој је већ део трибина био затворен такође због казне УЕФА...

 А челници Хрватског ногометног савеза, пре свих председник Давор Шукер, изјављивали су после меча са Норвешком да је атмосфера била “сјајна”.

Спортски коментатор портала Индеx.хр Звонко Алач после нове казне УЕФА бавио се у свом тексту “болешћу” са којом се Хрватска бори последњих година. Писао је о лицемерју, лажима, величањем погрешних ствари...

“Сат времена прије него што ће Уефа због расизма навијача на сусрету с Норвешком, драконски казнити Хрватску играњем утакмице с Италијом пред празним трибинама Пољуда, пред тек нешто пуније трибине Максимира ногометаше Динама и Ријеке повело је петеро ромске дјеце, носећи транспарент 'Лоптом уједињени против насиља и расизма у Еуропи'.

Мали Роми на Максимиру носе транспарент против насиља и расизма, а десет дана раније на истом мјесту урлао се поклич под којим су убијани десеци тисућа њихових вршњака.

Ову поруку и ријечи службеног спикера о борби против расне дискриминације у ногомету видјело је и чуло тек нас "пар" на стадиону, али само десетак дана раније, на том истом мјесту 25 тисућа људи на трибинама и милијун у тв пријеносу врло јасно и неколико пута поновљено чуло је скандирање службеног поздрава режима чија су главна обиљежја били управо насиље и расизам.

'За дом - спремни!' морало је остати седам десетљећа иза нас, затрпано десецима тисућа лешева баш ромске дјеце, која су на просторима наводно независне, а заправо злочиначке, издајничке и квислиншке НДХ, суставно убијана и истребљивана, као и српска, жидовска дјеца, те наравно одрасли свих ових националности, али и Хрвати "противници режима".

Како се хрватски ногометни оци боре против усташлука у ногомету: Недораслост друштвеној улози, лаж, лицемјерје и манипулације жртвама терора

Предсједник савеза након утакмице с Норвешком хвалит ће атмосферу, док спорне покличе наравно није чуо, иако је управо кооптиран у "владу" Уефе, која има нулту толеранцију према расизму и мржњи. Његов и Мамићев први оперативац, такођер добро "пласиран" у Нyону, не може доћи к себи од шока, јер забога, ригорозно смо кажњени због пар петарди и два повика.

Недораслост друштвеној улози, лаж, лицемјерје, али и манипулације жртвама терора оних коју су прије 70 година поздрављали као и многи на хрватским трибинама данас, очитује се у Мамићевом перформансу прије двије године, када је пред новинаре довео једног од својих посилних, Тофка Дедића Тотија, ромског ногометног активиста, а овај пак свог оца, који је преживио страхоте усташких конц-логора, а све како би они објаснили како се газда осјећа док му вичу "Мамићу цигане".

Поздрав под којим су убијене стотине тисућа људи је "фолклор" или израз "бунта"?!

"За дом - спремни!" за утакмицу против Италије с трибина је потјерало све који би тамо били, а не само идиоте који га урлају, али као и у случају кажњавања Јоеа Шимунића који је пласман на СП у јесен 2013. прославио тако што је на травњаку Максимира у микрофон викао "За дом", а пуне трибине одушевљено одговорале "Спремни!", Хрватску опет са срамотним страницама властите повијести суочава лажљива и лицемјерна "међународна институција", а не туземна катарза и спознаја како је узвикивати наведени поклич с испруженом десницом доказ велике глупости и још веће бешћутности, а не бунта или фолклора.

Је ли вам дизање четничких порука и пјевање њихових пјесама фолклор и бунт?

Вјерујте ми на ријеч, док сам био насред београдске Маракане која се тресла од урлика "Убиј усташе!" и "Убиј Хрвата да Шиптар нема брата!", никако нисам осјећао сво богатство српског фолклора. Као што ми двије године раније на Партизановом стадиону подизање поруке пред очима "Пурда убица заробљеника - ослобођен, Српска деца - смртна казна", није било нимало бунтовно, него гњусно”, написао је, између осталог, Алач.

Коментари / 0

Оставите коментар