Оптужница против "Актива инвеста"

Специјално тужилаштво подигло је оптужницу против Срђана Праштала, Витомира Јоксимовића, Николе Јововића, Владимира Глишовића и Друштва за управљање инвестиционим фондовима "Актива инвест" из Бањалуке као правног лица, због несавјесног привредног пословања којом је наступила штета већа од 400.000 КМ за "ВБ фонд" и акционаре овог фонда.

Република Српска 09.04.2015 | 12:32
Оптужница против "Актива инвеста"

Оптужница је подигнута због сумње да су осумњичени извршили продужено кривично дјело несавјесно привредно пословање, а Праштало у стицају и продужено кривично дјело закључење штетног уговора, саопштено је из Специјалног тужилаштва.

Оптужница осумњичене терети да су као одговорна лица, чланови управе "Актива инвест" и правно лице "Актива инвест" којем је повјерено управљање Затвореним инвестиционим фондом "ВБ фонд" из Бањалуке, у коме немају већински удио, свјесним кршењем Закона о инвестиционим фондовима и других прописа о пословању, очигледно несавјесно пословали.

Они су осумњичени да су вршили злоупотребу на тржишту хартија од вриједности путем манипулативних, непоштених и осталих недозвољених радњи везаних за куповину и продају хартија од вриједности на тржишту хартија од вриједности Црне Горе.

"Осумњичени се терете да су на сједницама Управног одбора, у име и за рачун `ВБ фонда`, супротно циљевима инвестирања, доносили одлуке о куповини, а потом и реализовали куповину већег пакета акција емитента Фонда заједничког улагања `ХЛТ фонд` а.д. Подгорица, по знатно вишој цијени од цијене по којој се претходно трговало", наведено је у саопштењу.

"ХЛТ фонд" налазио се у неповољној финансијској позицији због губитака у пословању, пада вриједности сопственог капитала, раста краткорочних обавеза, те раста реализованих и нереализованих губитака, а куповини акција претходио је привидан скок цијене, да би након извршене куповине, услиједио пад цијене акције емитента, наводи се у саопштењу.

Из Специјалног тужилаштва наводе да је куповином акција "ХЛТ фонда" наступила штета за "ВБ фонд" и за све акционаре овог фонда у износу већем од 400.000 КМ.

Коментари / 0

Оставите коментар