Пола општина без гласа у парламенту Српске

Више од половине општина, у којима живи око 267.000 становника или петина популације РС, нема своје представнике у Народној скупштини јер њихови кандидати нису успјели да на изборима стигну до једне од 83 столице у Народној скупштини РС.

Република Српска 09.04.2015 | 09:30
Пола општина без гласа у парламенту Српске

Анализа мјеста пребивалишта посланика показује да суграђане у законодавној власти имају становници свих шест градова - Бањалуке, Приједора, Добоја, Бијељине, Источног Сарајева и Требиња. Свог представника у највишем законодавном дому имају и становници 24 општине, међу којима је и недавно основана - Станари.

На листи општина чији глас теже допире у скупштинске клупе су 34 општине, међу којима је и неколико већих локалних заједница чија популација броји двадесетак хиљада људи. Ту листу предводе Братунац, Шамац, Србац, Брод, Челинац и Лопаре. Ниједног народног трибуна немају ни Берковићи, Вишеград, Власеница, Вукосавље, Доњи Жабар, Језеро, Калиновик, Костајница, Оштра Лука, Пелагићево, Петрово, Рибник, Рудо, Соколац и Угљевик. 

Представника немају ни становници Источног Дрвара, Источног Мостара, Источног Старог Града, Источног Новог Сарајева, Крупе на Уни, Купреса, Новог Горажда, Петровца, Сребренице, Трнова, Хан Пијеска, Чајнича и Љубиња.

У актуелном сазиву парламента РС највише посланика има адресу становања у Бањалуци - 15, а слиједе Бијељина са десет, Зворник са седам, Градишка са пет, док Требиње и Добој имају по четири представника. По један посланик долази из 14 општина.

РС, која броји 64 локалне заједнице, првобитно је била подијељена на шест изборних јединица, да би посланици за Народну скупштину на посљедњим општим изборима били бирани из девет јединица. Тиме је донекле побољшана територијална заступљеност, али она још није на задовољавајућем нивоу. Због тога у општинама које немају представника у Народној скупштини, а и неки од актуелних посланика сматрају да је неопходно мијењати изборно законодавство како би свим локалним заједницама било омогућено да се њихов глас чује из посланичких клупа. Истичу да би идеалан модел био да свака општина има барем једног представника у Народној скупштини, а да веће општине и градове представља тек покоји посланик више.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вуковић из Билеће каже да је веома важно да свака локална заједница има некога ко ће заступати њене интересе у парламенту и парламентарним одборима, истицати проблеме и тражити рјешење.

- Садашња расподјела посланичких мандата није добра јер на хиљаде становника нема ко да заступа у највишем законодавном дому у РС. Иако се посланици труде да заступају и интересе сусједних општина које немају своје представнике, они ту улогу не могу у најбољој мјери одиграти. Сматрам да је потребно мијењати закон и омогућити свим локалним заједницама да имају свој глас у Народној скупштини РС - казао је Вуковић.

Његов став дијели и Драго Ћирић, начелник Српца, општине која у овом сазиву парламента РС нема ниједног посланика. Ћирић сматра да свака локална заједница мора имати некога ко ће је заступати на вишем нивоу и да би било добро када би били успостављени критеријуми на основу којих би се знало колико која локална заједница треба да да људи.

- Да сам законодавац, трагао бих за рјешењима која би могла да доведу до тога. Овако слика на терену није равноправна јер неке општине имају по неколико посланика, а друге ниједног. Зна се да посланик, уколико се истински бави својим послом, може много да уради за локалну заједницу из које долази и зато су општине које немају представнике у Народној скупштини у подређеном положају - истакао је Ћирић.

Предсједник Савеза општина и градова РС и градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је да би било пожељно да што већи број локалних заједница има глас у парламенту Српске, јер посланици могу много да допринесу.

- Бијељина је други по величини град у Српској и добро је што има велики број посланика, али под условом да нормално обављају своје послове и не заборављају средину из које долазе.

Пожељно је да што већи број општина има представнике који би могли да заступају њихове интересе, али је проблематично што посланици неријетко поштују само одлуке своје политичке партије, а не заступају интересе свих суграђана - казао је Мићић.

Било како било, за сада нема званичних иницијатива које би ишле у правцу измјена законодавства које би гарантовале посланички мандат свакој општини.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

борац

09.04.2015 08:43

Нека се не брину. Користи немају ни оне општине које имају "своје посланике". Они раде само за себе и битно је да је њима добро и да ће им бити још боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јупитер

09.04.2015 08:57

Бирање посланика треба укинути. То је непотребан трошак. После избора умјесто посланичких мјеста лидеру странке додијелити број гласова у Народној скупштини сразмјерно резултатима избора. Тако би умјесто 83 посланика у Народној скупштини сједило 6 или 7 страначких првака са 25, 12, 8 или 5 гласова у рукама. Свакако се никада не чује глас посланика и проблеми средине из које долазе, него став "странке" из које су дошли. По новом систему не би било прелажења из странака јер нема ко прелазити кад нема посланика. Не би било потребно плаћати преноћишта, пут, возаче, ручкове, телефоне, плате и друге надокнаде.

ОДГОВОРИТЕ