Посрнули гигант се поново задужује

Посрнули гигант намјенске индустрије, бањалучки "Космос", који радницима дугује 15 плата, доприносе и друге накнаде, посегнуо је за новим кредитним задужењем.

Република Српска 09.04.2015 | 08:11
Посрнули гигант се поново задужује

Наиме, ово предузеће је 31. марта ове године доставило захтјев за кредит Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС, којим тражи 250.000 марака на период од три године, али уз грејс период од годину дана, путем кредитне линије "Зајмови за правна лица која одреди Влада РС".

Овај захтјев је тренутно у процедури, али је стављена напомена да је непотпуна документација у овом кредитном захтјеву, тако да је још на чекању.

Подсјећамо, "Космос" је још у септембру 2013. године код ИРБ РС подигао кредит у износу од два милиона марака, с роком отплате од десет година и грејс периодом од годину дана. Отплата је, судећи по томе, требало да почне у септембру прошле године, управо када је у јавности и покренуто питање проблема у овој фирми.

Наиме, пошто се ово предузеће налази у огромним проблемима и суочено је са губитком у пословању, све индиције говоре да се ова обавеза према ИРБ РС не измирује редовно. То нам из ИРБ РС данас нису могли потврдити, па су на наша питања одговорили да се те информације тичу повјерљивог односа клијент - банка.

Драган Илић, директор "Космоса", рекао је да им штрајк дијела радника представља велики проблем, што се мора што прије ријешити, како би се наставило с радом и испуњењем обавеза из уговора, а тиме и могућности наплате.
Он је навео да ће им Влада РС помоћи путем ИРБ РС, како би превазишли тренутне проблеме.

"Средства од ИРБ-а ће нам омогућити да послове које имамо у иностранству завршимо, испоручимо одређену робу коју треба да испоручимо и да онда можемо да уђемо у наплату", рекао је Илић и додао да би се из наплате тих послова онда могле и исплаћивати плате радницима. Казао је да су посљедња дешавања у "Космосу", онемогућила завршетак започетих и договорених послова, а којима мало недостаје да буду готови.

Илић је рекао да су Влади РС предочили своје планове и послове који су у току, те да је то препознато и одлучено да се помогне "Космосу" за тај дио, како би се онда могло ићи у нормалнију наплату.

Према његовим ријечима, "Космос" има проблем у иностранству који покушавају ријешити уз помоћ институција, а то је спора наплата из појединих афричких земаља, прије свега Судана, а с којима је раније склопљени уговор оптерећен одређеним проблемима.

"Сви ти послови вани с арапским земљама су мало специфични, другачије од нас. Наш основни проблем је што нисмо сви довољно схватили, иако сам упозоравао да не можемо очекивати прилив какав нама треба да бисмо задовољили наше потребе. Имамо велике обавезе, нисмо били спремни на никаква одрицања, него само да идемо даље, а то није могло све испратити и дошли смо у такву позицију", рекао је Илић и додао да нису смјели себи допустити да се ослоне само на тај посао.

Како је рекао, "Космос" има у најави нове послове, које не могу конкретизовати док не изађу из садашње ситуације, која све кочи.

"Али док се ово не заврши, све је ризично. Имамо перспективе, али се морамо корјенито промијенити, сви овдје морамо промијенити односе према послу и својим навикама", казао је Илић.

Жељко Николић, предсједник Синдикалне организације радника у штрајку бањалучког "Космоса", рекао је да је нови кредит још веће оптерећење за ионако презадужено предузеће, које већ има кредит од два милиона марака из прошлог периода. Он је рекао да су они мислили да ће Влада РС одобрити позајмицу "Космосу", како би им биле измирене двије плате које траже да би изашли из штрајка. Николић је рекао да ће се у наредном периоду видјети да ли ће тај нови кредит ријешити проблеме предузећа, напомињући да и нема баш доста информација у вези са свим јер је слаба комуникација Управе и Штрајкачког одбора.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

горан

09.04.2015 07:07

Казе овај директор Космоса да страјк прави велике проблеме а цињеницу да су од тих радника украли 15 плата нигдје да спомене.Драги Илицу наравно да требате промјенити своје пљацкаске навике а сасвим сам сигуран да би вам помогао и нови кривицни закон по ком би за потписивање стетних уговора,малверзације,злоупотребу полозаја...добио барем 10 година робије конацно пробудило постење у васим лоповским дусама те вас натјерало да радите за плату и фирму која вас плаца а на за себе и тајкуне који вуку конце из мрака

ОДГОВОРИТЕ
Name

чињенице

09.04.2015 07:24

У праву је Николић, предсједник синдикалне организације, нови кредит ће бити још веће задужење из којег се фирма неће више моћи исчупати. Треба хитно смијенити тог Илића и Богојевића. Влада је уништила Космос постављањем неспособних директора. Корупција и негативна селекција уназад 20 година, сада узимају свој данак. У овој земљи је све наопако. Они који не знају, и који су неупотребљиви, удружују се и растјерују оне који знају а који дјелују као појединци и не баве се подвалама. Ови који не знају и не вриједе ништа, морају бити горе а они који знају свугдје су макнути (девиза је: они ће се снаћи. Није то само у Космосу тако, свугдје је тако. Најнепоштенији и најпокваренији људи на свијету су управо у овој вуко..бини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

09.04.2015 08:57

МОЖЕ СЕ СЛОБОДНО РЕЋИ ДА ВИШЕ КОСМОСА НЕМА!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

09.04.2015 09:13

Наравно да нема. Некад је у тој фирми радило 1200 радника од којих бар 50 инжењера а и неколико стотина мајстора. Гдје су они данас? Сви отјерани.Власт је уништила све па и ту фирму. Има ту плаца за стамбену изградњу. Банда ништа друго и не зна него бетонирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРЕАТУНИВЕРСАЛ

08.09.2015 05:58

Требате ли хитан зајам ријешити свој финанцијски проблем и почети свој посао или повећати ваше пословне објекте? ако да нас контактирате путем е-маила: греатуниверсаллоанцомпанy1@гмаил.цом зајам понуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посудити до 1,000,000 ЕУРА

15.04.2017 20:44

Требате хитан зајам? Овдје је ваша прилика да бисте добили кредит од наше твртке по каматној стопи од 3%. Наш кредити су осигурани и зајамчена. Контактирајте нас данас, уз износ потребно. Е-маил: зељка.балетиц@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ