Рус жели да му главу пресаде на ново тијело

Валериј Спиридонов из Русије се нада да би већ следеће године могао да добије ново тело.

Занимљивости 08.04.2015 | 19:48
Рус жели да му главу пресаде на ново тијело

Наиме, он се добровољно јавио да буде први пацијент којем ће контроверзни италијански хирург Серђо Канаверо извршити трансплантацију главе.

Рус, који болује од Wердниг-Хофманове болести због чега су му атрофирали мишићи и због чега је прикован за колица, каже да је његова одлука коначна.

"Не планирам да се предомислим," рекао је за Даилy Маил.

Информатичар каже да жели пре смрти искористити прилику да има ново тело. Све му је горе, трансплантација једина нада

"Да ли ме је страх? Наравно. Али није само страшно, уз то је и јако занимљиво," рекао је младић који каже да нема баш пуно опција.

"Ако не покушам ово, моја судбина ће бити јако тужна. Сваке године моје стање је све горе," додао је.

Спиридону је ово једина нада за живот јер је већ поживео дуже него што је просек за обољеле од Wердниг-Хофманове болести. Спиридонов се са доктором Канавером још није упознао уживо, али комуницирају преко интернета. Хирург верује у свој успех

Иако га други доктори називају лудаком, Канаверо је ентузијастичан и верује да операцију може успешно да изведе јер је технологија довољно напредовала.

Канаверо намерава да Спиридонову главу пресади на тело здравог донора. Тело на које ће бити пресађена Спиридонова глава биће од донора чије је тело здраво, али су отказале све мождане функције. Глава ће бити причвршћена за тело помоћу супстанце сличне лепку - полиетилен гликол, коју др Канаверо назива "магичном супстанцом".

Мишићи и артерије биће зашивени, пре него што се пацијент доведе у вештачку кому на четири недеље, како би глава и тело срасли.

Када и ако се пробуди, претпоставља се да ће Валериј моћи да контролише покрете новог тела. Међутим, мораће да пије и јаке лекове како му глава не би одбила тело као што се понекад догађа с пацијентима којима је извршена трансплантација неких органа

Италијански хирург још није скупио довољно средстава за овај подухват, а ни особља. Процењује да му је потребан тим од 150 доктора и осталог медицинског особља како би успешно обавио операцију која ће трајати 36 сати и коштаће око 7.5 милиона фунти.

"Сад једва контролишем своје тело. Треба ми помоћ сваког дана, сваке минуте. Сада имам 30 година, иако људи с овом болешћу ретко доживе двадесету," рекао је Валериј.

"Схватам опасности ове операције. Има их пуно. Не можемо ни замислити шта све може поћи по злу. Бојим се да нећу доживети да видим да то покушају на некоме другоме," каже Валериј којег породица подржава у његовој намери.

Серђо Канаверо се нада да ће његова метода помоћи људима попут Валерија. Мајмун угинуо девет дана након трансплантације главе

Серђо већ дуго истражује трансплантацију главе о којој су писали многи научници, али још нико то није покушао на човеку.

Прва жртва такве операције био је мајмун још 1970. године, али је он угинуо након девет дана јер тело није прихватило нову главу.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар