Како сам се вратио?! Ово је Јанкова прича...

Јанко Типсаревић враћа се на терен у синглу после 17 месеци, а АТП му је посветио емисију ’Унцоверед’ у којој српски тенисер говори о тешком периоду иза себе.

Тенис 07.04.2015 | 21:00
Како сам се вратио?! Ово је Јанкова прича...

Бенигни тумор у стопалу пролонгирао је Типсаревићево одсуство, скоро три месеца провео је на штакама, тумор се вратио, а доктор је рекао Јанку да неће моћи поново да игра тенис ако се и трећи пут тумор појави.

“Први пут у свом животу био сам заиста уплашен, ништа није било у мојим рукама. Да сам знао да све зависи од мене, не бих се плашио јер знам да бих урадио све што је потребно да се опоравим, али чињеница је била да ништа нисам могао да урадим“, почиње Јанко причу за званични сајт АТП-ја.

Упркос томе што је имао љубав и подршку породице, добио је и ћерку, Јанко се мучио са депресивним епизодама и нервозом.

“Нисам био свој, нисам био срећан иако ми је све друго у животу ишло како треба; сви су били здрави и добили смо дивну ћерку. Искрено, нисам ни знао да ми тенис толико значи све док нисам дошао у ситуацију да не могу да играм“.

Јанко каже да се посебно лоше осећао на Дејвис куп финалу 2013. године – Србија је изгубила од Чешке, а он је осећао да је одсуством изневерио саиграче. Последица тога била је нервоза због које је провео ноћ у болници. Нажалост, то је био само почетак дугог пута ка повратку.

Као и велики број тенисера, Типсаревић је у касним двадесетим почео да бележи најбоље резултате – како он каже, то је био резултат осећаја хитности који је имао како му се каријера ближи крају.

Операције стопала само су појачале тај осећај, а током другог периода рехабилитације Типсаревић је провео сате на терену и у столици је играо форхенде и бекхенду “само да бих се осетио живим поново“.

Велики део опоравка провео је на клиници у Немачкој, али је све време имао подршку супруге Биљане.

“Када некога волите, онда сте тим који функционише заједно, делите све добре и лоше ствари. Веома сам поносна на Јанка, толико воли овај спорт и има још много да му понуди. Можда му ово помогне да постане још бољи тенисер“, каже Биљана.

Типсаревић се у Мајамију вратио на терен у дублу, био му је потребан партнер, а решење му је понудио Новак Ђоковић.

“Нисам га чак ни питао да играмо“, рекао је Типсаревић уз осмех, “Рекао сам му: ’Нећу ни да те питам, видим да си веома уморан’, а он ми је рекао: ’Не, играћемо, биће ти потребно“.

Изгубили су у првом колу, али Јанко каже да је захвалан Новаку због тога што је урадио.

“Он је број један који је освојио Индијан Велс претходне недеље, а онда пристао да игра дубл следеће недеље. Нема много оних који би то учинили“.

Типсаревић каже да је добио подршку и од Хуана Мартина дел Потра, који је током каријере такође имао бројних проблема са повредама.

“Рекао ми је, а то је нешто са чиме потпуно могу да се идентификујем, да је најтежи део тренирати ни за шта. Задржати позитиван став без позитивног исхода врло је тешко“.

После 17-месечне паузе, Типсаревић се враћа на терен у Хјустону. Навијачи су му тражили аутограме и заједничке фотографије, а колеге су се придружили неформалном дочеку загрљајима и махањем. “Драго ми је да те видим поново“, чуло се често у оквиру комплекса Ривер Оукс Кантри Клаб.

Први Јанков ривал биће Гиљерме Клезар из Бразила. Он је тренутно 186. на АТП листи, никада није био у Топ 150, а ове сезоне 22-годишњи Клезар играо је једино финале челенџера у Сантијагу.

“Више сам нервозан него што сам срећан, али задовољан сам што је тако. Да сам само срећан што сам овде, вероватно бих само изашао на терен са ставом: ’Хајде да видимо како ће проћи“.

Јанко има ’заштићени ранг’, добиће и неколико ’специјалних позивница’ од организатора турнира из Серије 250, тако да се радује садржајној сезони.

“Свестан сам да ћу напунити 31 годину, није ми преостало још много. Мој циљ и сан ми је да се вратим у Топ и зато не смем да протраћим много недеља“, закључио је Типсаревић за сајт АТП-ја.

Нама само преостаје да Јанку кажемо “срећно!“

Коментари / 0

Оставите коментар