Пронађена Исусова гробница?

Геолог из Јерусалима тврди да је пронашао “практично недвосмислене доказе” који решавају дугогодишњу контроверзу око места на коме се налазила гробница Исуса Христа.

Занимљивости 07.04.2015 | 13:01
Пронађена Исусова гробница?

Др Ари Шамрон каже да се на основу најновијих тестова изводи закључак да је место на коме су сахрањени Исус из Назарета, његова жена Марија Магдалена и његов син Јуда заправо Талпиот, гробница која је откривена у источном Јерусалиму 1980. године.

Ово место је предмет контроверзи још од када је 2007. године Џејмс Камерон снимио документарац “Тхе Лост Томб оф Јесус” у ком је наведено да су се баш у тој гробници налазили ковчези-коструцнице са натписима “Исус син Јосифов”, “Марија” и другим именима из Новог завета.

Ти натписи, као и приближни датуми сахране, изазвали су велике контроверзе, јер би у том случају значило да се заправо васкрсење никада није десило. Међутим, контроверзе из документарца су биле махом побијене тврдњом да су имена која се налазе на натписима ковчега била уобичајена за то време.

Власник тих ковчега, израелски колекционар, тврди да их је купио током седамдесетих година од трговаца антиквитетима. Иако их је израелска влада прогласила фалсификатима, 2012. године је суд у Јерусалиму пресудио да је држава заправо није адекватно доказала своју тезу.

Др Шимрон је рекао да резултати геохемијских тестова костију из 10 пронађених ковчега, сугеришу да су се они налазили уоправо у Талпиот гробу.

“Ови докази су много више од оног што сам очекивао. Мислим да имам практично недвосмислене доказе да је су се Исусови остаци налазили у Талбиот гробници” рекао је Шимрон.

По тим тестовима, између осталог је утврђено да је ковчеге са костима прекривала идентична врста глине која се налази у Талбиот гробници.

Ове тврдње ће сасвим сигурно изазвати велике дебате и чињеница је да ће проћи још времена док не буду прихваћени у научним круговима.

Ако буду прихваћени.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар