Ђоковић открио 10 разлога за успијех

Најбољи тенисер света, Новак Ђоковић, у интервјуу за сајт своје Фондације говорио је о својој животној филозофији и мотивима који су га водили до највећих успеха у каријери..

Србија 07.04.2015 | 09:07
Ђоковић открио 10 разлога за успијех

Ђоковић је доминацију у тенису потврдио у недељу, новом титулом у Мајамију, пред прелазак на део сезоне у којој ће се играти на шљаци. Тим поводом, Ђоковић је открио шта су му мотиви за нова доказивања.


1. На који начин делите успехе са људима из најближег окружења?

На све могуће начине се трудим да не дозволим да ме успех и слава понесу, промене и удаље од ствари које сматрам да су најважније у животу а то су моја породица и пријатељи. Успеси које сам постигао на терену омогућили су ми много тога у животу, и пре свега сам захвалан на томе што у свему могу да уживам у миру, здрављу и срећи. Трудим се да прославим и поделим свој успех са људима који су били уз мене од самог почетка.

2. Шта бисте посаветовали малишане који маштају да једног дана постану врхунски спортисти? Шта је по Вашем мишљењу “тајна за успех”. Постоји ли тако нешто?

Док теже да остваре своје циљеве на терену, нека увек имају на уму да прво треба да изграде себе као личности. Живот спортисте је леп, препун различитих узбуђења и изазова, али нажалост не траје вечно. У делићу секунде, наизглед безазлена повреда може да прекине спортску каријеру на извесно време или потпуно стави тачку на њу. Зато је важно да развијате себе и у другим сегментима живота, као и да улажете у своје образовање и јачате самопоуздање изван спортског терена. Бити шампион значи бити успешан на професионалном и приватном плану, што није увек лако. Лично, увек трагам за новим знањима и новом инспирацијом.

3. На који начин Вас је живот професионалног тенисера обликовао као личност, и како и даље успевате да се носите са огромним притиском а да у исто време постижете невероватне резултате?

Временом сам научио да се изборим са тим притиском. Нисам особа која одустаје и када обећам да ћу нешто да учиним, држим се тог обећања. Доследан сам и упоран у свему што радим.

4. Како се борите са стресним ситуацијама? Шта је то што Вам помаже да останете фокусирани?

Мислим да сам научио да ствари посматрам са позитивне стране и откријем где сам то ја погрешио, уместо да за своје грешке и пропусте окривим друге људе и тражим изговоре за неуспех. Трудим се да исконтролишем сваки свој поступак и фокусиран сам само на наредни тренутак. Крећем да решавам мале ствари како бих превазишао велики проблем. Самопоуздање не тражим у победи, већ у снази своје личности.

5. На који начин себе мотивишете како бисте издржали интензивне и напорне тренинге из дана у дан?

Увек има добрих и лоших дана. Понекад лакше подносим бол и умор, а некада се много теже носим са тим стварима. Срећан сам што имам породицу и тим који ме прате на турнирима на којима учествујем, што ме бодре и пружају ми подршку у тешким тренуцима. Они су моја највећа инспирација и њихова љубав ме чини јачим.

6. Који бисте савет дали онима који стално доживљавају неуспехе?

Није страшно ако сте доживели неуспех. Нико није успео у нечему а да претходно није научио како да се носи са поразом. Под тим не мислим на неки лак пораз. Зато наставите и даље да се трудите и дајете све од себе без обзира на све, падните, устаните, поново падните и усправите се колико год пута је потребно. Само тако можете да победите једног дана. Наставите да се крећете и стојите чврсто на ногама.

7. Како одржавате веру у себе у најизазовнијим и тешким тренуцима?

Не постоји тајни рецепт јер је свако прича за себе. У тим тренуцима размишљам о путу који сам до сада прешао, после вишегодишњег напорног рада, тренирања и одрицања. Мислим да је све то вредело труда како бих био на месту где сам данас.

8. Да бисте наставили да будете тако успешни, потребна је невероватна физичка спремност и снага. Међутим, то ипак није довољно како бисте били бољи од свих осталих. Често говорите о томе колико је важно да човек има изузетан ментални склоп који ће му бити савезник на путу ка успеху. Шта тај ментални склоп обухвата и како деструктивно размишљање утиче на пут ка успеху једног спортисте?

Мој савет је да не размишљате превише. Најбоље пролазе они чији је ум чист. Тражење формуле за успех је налик бескрајном лавиринту. Формула успеха мора да буде једноставна и јасна. Она подразумева много напорног рада. Такође морате да се руководите интуицијом. Морате да осећате успех у себи, док ум треба да буде готово празан, чист. У супротном обузеће вас сумња, као и страх од неуспеха. Морате да научите да останете фокусирани и да одагнате страх и сумњу у себе и своје способности.

9. Које питање себи постављате сваки дан?

Везано је за захвалност на свему што имам, па себи постављам једноставно питање: „Колико ли сам само срећан што живим на овај начин, окружен својом породицом и најмилијима?”

10. Која је Ваша визија успешног живота?

Моја визија успешног живота је да будем здрав и срећан са својом породицом. Шта год да постигнете на професионалном плану је само плус за вас и природна надоградња која прати срећу и инспирацију коју проналазите у свом породичном дому.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

коментар

07.04.2015 11:28

Зашто га толико уздижете па он паре зараџује за себе а не за Србију и српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУК НА УТУК

08.04.2015 11:42

Свака ти част на коментару! Па,знаћ ли ти ''г-дине'' колико је Ноле дао новца у хуманитарне сврхе. наравно да не знаш,јер се он не хвали с тим. Зато ти је паметније ШАРАП!

Name

ТУК НА УТУК 2.

08.04.2015 11:47

А да не помињемо да је наш најбољи амбасадор,''г-дине''.

Name

ралек

07.04.2015 19:42

Ало човјече, па он је најбољи на свијету,треба да га уздижемо. Па босанци пишу хвалоспјеве о Џумхуру а он је око стотог мјеста. Колико људи у свијету неби знали да Срби и Србија постоје да није Ђоковића. Треба сваки дан све више да пишемо о њему.

ОДГОВОРИТЕ