Хипо банка забринула повјериоце „Семберке“

Одбор повјериоца Фабрике сушеног поврћа „Семберка“ Јања у страху да неће наплатити своја потраживања, данас је најавио тужбу Вишем привредном суду у Бањалуци на одлуку Окружног привредног суда Бијељина да се признају потраживања Хипо банке Мостар од 8,6 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 06.04.2015 | 22:07
Хипо банка забринула повјериоце „Семберке“

Након што је бијељински Окружни привредни суд у Бијељини 31. марта признао потраживања Хипо банке из Мостара у износу од 8.599.497 КМ од Фабрике сушеног поврћа, стечајни управник „Семберке“ Горан Марковић сазвао је сједницу Одбора повјерилаца којима је саопштио да не могу повлачити било какве потезе, док се не заврши жалбени поступак.

„Уложићемо жалбу Вишем привредном суду у Бањалуци. Уколико би Хипо банка Мостар, као разлучни повјерилац, наплатила своја потраживања продајом дијела фабрике, онда у стечајној маси не би ништа ни остало за намирење других повјерилаца, јер је вриједност фабрике прије отварања стечајног поступка процијењена на 5.708.788 КМ“, изјавио је Марковић.

Он каже да је једино рјешење, за евентуални наставак производње, да се фабрика прода некоме ко би наставио досадашњу производњу. Заинтересованих купаца има из БиХ, Њемачке и Италије, али у овом тренутку нико не би ушао у фабрику од које повјериоци потражују око 12,5 милиона КМ. Данас је договорено да се на сљедећи састанак Одбора повјерилаца позову и представници Хипо банке из Мостара.

Стечајни управник упозорава, да уколико се фабрика не покрене за годину дана, машине ће „бити употребљиве само за отпад“.

Он је Одбор повјерилаца упознао да су прошлогодишње мајске и августовске поплаве причиниле огромну штету овој фабрици од око 192.000 КМ.

Стечај у „Семберци“ отворен је 30. априла 2013. године. Првобитно је у овој фабрици радило 56 радника, а приликом проглашења стечаја без посла је остало 32 радника.

Послодавац бившим радницима „Семберке“ и сезонских радницима дугује укупно 323.662 КМ, на име неисплаћених плата и отпремнина.

(Капитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пропаст

07.04.2015 02:50

Свако жели да буде власник фабрике а о дуговима не размишља.

ОДГОВОРИТЕ