Младићев тјелохранитељ не смије доћи у БиХ

Бивши телохранитељ генерала Ратка Младића Емир Ј. (44), који је пре више од једне деценије побегао у Аустрију, страхује од повратка у Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 06.04.2015 | 11:10
Младићев тјелохранитељ не смије доћи у БиХ

Некадашњи официр војне полиције био је задужен током рата у Босни и Херцеговини за безбедност генерала Младића и адмирала Љубише Беаре, тврди бечки дневник "Курир" додајући да он сада живи у Салцбургу и да је затражио азил.

Савезна служба за азил првобитно је одбила његов захтев за добијање азила уз образложење да је Босна и Херцеговина безбедна трећа држава и да наводно непримерно понашање појединих полицајаца није разлог да се тврди да у читавој држави нема заштите.

Против те одлуке Емир Ј. је поднео жалбу Административном суду и добио пресуду у своју корист, у првој инстанци, али само из формално-правних разлога, прецизира "Курир".

Случај сада мора поново да буде размотрен пред Службом за азил, а "Курир" истиче да је под знаком питања да ли ће Емир добити позитиван одговор. Док се то питање не реши, Емир ће и даље добијати основну помоћ државе Аустрије, а његовог адвоката плаћаће једна невладина организација.

Емир је 1987. године постао професионални војник тадашње ЈНА у којој, како указује "Курир", није било важно ко припада којој вери и у његовом батаљону војне полиције било је Хрвата, Бошњака, Срба и Албанаца.

Његов шеф, адмирал Љубиша Беара, по старој традицији у доба Јосипа Броза Тита, такође није имао проблем с тим и они су, према писању "Курира", заједно прошли рат у Словенији и Хрватској, а 1992. године, када је дошло до ескалације стања у источној Босни се у њиховом односу ништа није променило, чак напротив.

Након што се породица Емира у родном Братунцу нашла између два фронта, Беара је наредио својим људима, у једној акцији командоса, да његове рођаке пребаци преко Дрине.

Та акција, подсећа лист, биће касније значајна пред Хашким трибуналом.

Након повлачења ЈНА из Босне Беара се нашао у генералштабу Војске РС под командом Младића, а са њим и Емир, који је био надлежан за екипу телохранитеља два генерала.

"Курир" преноси и да Емир тврди да није присуствовао масакру у Сребреници због чега је Хашки трибунал трагао за његовим штићеницима који су се успешно крили више од једне деценије.

И за телохранитеља Емира је ситуација у сопственој земљи, како је рекао Служби за азил у Аустрији, постала непријатна.

Као муслиман, који је штитио српске ратне злочинце, није могао да се нада симпатијама у сопственом народу, а код Срба је као муслиман "имао лоше карте у рукама".

Навео је, такође, да је маја 2000. године његов аутомобил дигнут у ваздух и да је био нападнут у једном кафићу у Сарајеву, када је и повређен, а две године после бекства је извршен напад на аутомобил његовог оца.

"Курир" даље указује да је 2004. године Србија своју политику усмерила у правцу ЕУ, те је Беара натеран да се преда Хашком трибуналу.

Запленом имовине је Србија 2006. године започела потрагу за Младићем, а Емир, иако против њега "није постојало ништа званично", побегао је у Аустрију, где је поднео захтев за добијање азила, а у образложењу навео да је због свог деловања у војсци у БиХ сматран издајником и да му прети смрт.

Он је тврдио да се обратио за помоћ босанској полицији, која му је само рекла да "сада мора да одговара за шта је чинио".

Иначе, Емир је био сведок одбране Беаре пред Хашким трибуналом, која је евакуацијом Емирове породице покушала да докаже да адмирал не мрзи патолошки муслимане.

Беара је, подсећа лист, осуђен због учешћа у ратном злочину, на доживотну казну затвора.

Извор: Тањуг

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Логика...

06.04.2015 09:15

Смије он доци у БиХ, само сто це цесто морати нова кола куповати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал Ратко

06.04.2015 09:16

Није битно ко си и шта си? Већ ако си био на страни Срба и Српског народа крив си јер тако нато земље желе да правдају сав злочин који је почињен над СРБИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

06.04.2015 09:45

Ста би требало да га са цвецем неко доцека у Босни,после погибије толико цивила.... Правда на видело... Ја идем у Загреб, Мостар, Сарајево без проблема, јер сам цист нисам поцинио никакав злоцин, а био сам у рату...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРаган

06.04.2015 09:59

Какв је злочин могао да почини Емир ако је био припадник војне полиције која је штитила генерала Младића. Не мислиш ваљда да је сама чињеница да је некога обезбјеђивао довољна за оптужну за ратни злочин.

Name

е мој Раде

06.04.2015 16:10

Три пута цитам твој Комментар и немогу ниста негативно да видим,па ме цуди одкуд толики минуси.Немогу људи да вјерују да један Србин мозе осудјивати злоцине па пишу ниси ти сигурно србин.Залосно да залосније немозе бити,ови минуси довољно говоре о стању друства а И да људи нису ниста науцили.

Name

ЧЕДО

06.04.2015 09:55

Ајд раде не криј се иза имена ти си Адел и не Раде,и чист јеси то си управу али чиста будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

06.04.2015 10:08

Ја супљиката од цовјека ,јест насао дрзаву гдје це да се склони? Висе има босњака у Аустрији него у Подрињу. Глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Цеду

06.04.2015 10:19

Зиви у свом менталном тору,зато ниси ни вриједан коментара.За мене је награда не бити као ти,па макар и овца био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

06.04.2015 12:02

Емир је частан човјек и официр Војске Републике Српске.Ко му је до сада супротно доказао? Не треба га нико дочекивати цвећем, како то ''Раде'' воли рећи, али је небулозно човјека без аргумената сумљичити за ''погибију толико цивила'', како то опет ''Раде'' рече и написа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметњаковић-млађи

06.04.2015 12:30

Раде,адел док је таквих Србомрзаца као што си ти,док је таквих проданих душо и потурица не може БиХ ни да функционише. Па ви мрзите све што није исламско. Српску војску,Српску државу,Српски народ,зато БиХ и не функционише па хтјео ти то признати или не. Најбоље ће бити када се Република Српска одвоји од такви као што си ти.Па путуј куд год хоћеш набројао си Загреб,Мостар,Сарајево још само додај Тирану и Истанбул и баш нико неће помислити да си Србин . Можда тамо идеш због твојих оваца ко ће знати има многих фетисха данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

06.04.2015 12:34

Баш вала када само погледам колико је оваца у БиХ.Зато се ми у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ и морамо одвојити милом или силом.Ми нисмо овце па да чекамо неког пастира што доби лову из истанбула да шири ислам и тамо гје га нема и никада није ни био а и никада неће ни остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

06.04.2015 13:29

Колико те плаћају да пишеш коментаре ?

Name

За Милојка

06.04.2015 12:44

Поред оваца,БиХ је пуна и крмака,који сире мрзњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

06.04.2015 12:54

Не може нико да шири мржњу више од вас исламиста,погледај само по свјету ко води ратове?

Name

Туто бугарин

06.04.2015 13:22

Није ми јасно како ови коментари прођу што се спомињу разне животиње? Јел имате ви муслимани шта да рјешите са Србима па овуда лупате по Српским медијима јер ви ваше ништа и немате и не можете да живите без Срба па само вријеђате и нападате иза затворених врата,преко интернета. Изволите дођите знате гдје СРБИ живе Бања Лука,Требиње,Приједор,Добој,Модрича,Бјељина,Београд,Нови Сад,Теслић итд. Изволите дођите на разговор када сте тако преспремни па паметујте Србима у очи а не иза леђа као што то само ви кукавице муслиманске знате.

Name

Сваста

06.04.2015 13:18

Неце цкапи да се врати добро му у Аустрији...Па на све могуце нацине покусава да добије азил. Не би ни ја друг се врацао у ово сиромаство нема сансе....Милојко мани се цорава посла И Додине политике....Какво одвајање те спопало одрасти неце ти скодити....Умјесто да контас како подигнути привреду И ову економију из срање какво јесте, ти сирис мрзњу изазивас поново рат.. Е мој децко не поновило се даБогда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Админ

06.04.2015 14:34

Кад су прочетнички коментари то је ок А кад је нешто против одмах цензурираш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВОСЛАВАЦ ЗАУВЈЕК

06.04.2015 14:43

Прво се научи шта су и ко ЧЕТНИЦИ ? Онда пиши коментаре јадо јадни,џихадисту један пун мржње па зар да вријеђаш СРБЕ-ЧЕТНИКЕ на њиховој телевизији?Иди на ову твоју федеративну и лупај по Србима колико хоћеш јер Срби то смеће од тв и не гледају.Морао сам ово да напишем па све и да не прође мој коментар браво за админ...

Name

зузу

06.04.2015 15:01

Доди јаране Емире код нас у србску дат це мо ти ми срби све сто требас .и ститит це мо те ако треба и зиотом несмију ти ни под прозор пљунути из федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мд

06.04.2015 15:40

не смије цовјек ни код вас