Трка у наоружању

Русија активно ради на јачању своје противваздушне и противракетне одбране због претње која долази од америчке концепције Изненадног глобалног удара.

Свијет 05.04.2015 | 16:18
Трка у наоружању

Намјера те концепције је да упути изведе прецизне конвенционалне ваздушне ударе у року од једног сата након што Вашингтон констатује да неки циљ представља могућу претњу по националну безбједност САД.

Због тога је замјеник комаданта Ваздушно-космичке одбране Русије Кирил Макаров за руски радио Сервис новости рекао да ефикасна противваздушна и ракетна одбрана остају један од врхунских приоритета Русије.

Макаров је истакао да руско политичко и војно руководтсво сматрају да је тај задатак од изузетног значаја, преноси агенција РТ.

ИГУ има цјелокупну структуру сличну нуклеарном тројству. Првенствени циљ је да спроведе брзе нападе са копна и мора, користећи већ постојеће интерконтиненталне и подморничке балистичке и крстареће ракете.

Пентагон ради и на развоју ваздушних хиперсоничних пројектила. Поред тога постојали су и хипотетички планови за кинетичко бомбардовање са једне свемирске орбиталне платформе, навео је Макаров.

Русија процјењује да ће до 2020. године, САД имати 8.000 крстарећих ракета, од којих ће 6.000 моћи да носе нуклеарне бојеве главе.

"Са одређеним степеном сигурности, може се оценити да би под одређеним условима, то наоружање могло бити усмјерено на циљеве на територији Русије", навео је Макаров.

Нова руска војна доктрина, усвојена прошле године, истиче да је војска те земље и даље одбрамбена, истичући ИГУ концепт као једну од главних безбједносних претњи, заједно са гомилањем снага НАТО дуж руских граница.

Руска војска ће можда бити приморана да одговори на ривалску ИГУ иницијативу.

"Русија је способна и мораће да развије сличан систем", истакао је прошле године замјеник министра одбране Јуриј Борисов.

Како би се супротставила претњи, Русија развија нову генерацију мобилног система ракета земља-ваздух С-500, који је конструисан да између осталог, пресреће суперсоничне циљеве. Према речима Макарова, систем ће бити способан да пресреће било које балистичке и аеродинамичне циљеве.

У међувремену, Русија је извршила успешно тестирање навођене ракете дугог домета земља-ваздух С-400 и пробе су тренутно у пуном јеку.

"Прије три дана спровели смо тестирање ракете земља-ваздух која успјешно погодила свој циљ ", истакао је Макаров.

Док је Москва 100 одсто заштићена од свих врста ваздушних напада, Ваздушно-космичка одбрана напорно ради да обезбједи удаљене руске границе, казао је Макаров.

У региону Арктика, Русија је већ распоредила противваздушне ракете и артиљеријске системе. Министарство одбране планира да на арктичким аеродромима размјести и авионе МИГ-31 да заштити руске бродове, током пловидбе по Сјеверном мору.

У међувремену, нова потпуно аутоматска радарска станица пролази коначне тестове. Према ријечима портпарола, мрежа тих станица, које раде на Артктику без икаквог особља, захтјеваће одржавање једном мјесечно.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Требиње

05.04.2015 15:18

Свака част. Живјела Русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

06.04.2015 17:38

Што се тиче крстарећих пројектила Русија већ има онолико колико САД планира до 2020. Најбољи ракетни ситем на свијету имају Руси то се зна јер да није тако вјероватно би ови лешинари напали. Схватили су они да више нису сигурни ни у сопственој земљи не рачунајући подморнице са нуклеарним пројектилима, Кубу ...

ОДГОВОРИТЕ