Прекинут авио саобраћај над Србијом

Специјализовани портал који прати стање у авиосаобраћају Флајтрадар24 навео је да је у Србији био ометен авиосаобраћај због пада радарског система.

Србија 04.04.2015 | 21:25
Прекинут авио саобраћај над Србијом

Контрола летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) приметила је потенцијални проблем са софтвером, до кога ипак није дошло, али је из првентивних разлога, у координацији са Европском организацијом за безбедност ваздушне навигације - Јуроконтрол (Еуроцонтрол) из Брисела, прекинула полетања и слетања свих путничких авиона у зони надлежности СМАТСА, а у међувремену је саобраћај поново успостављен, изјавио је вечерас портпарол СМАТСА Срђан Предојевић.

Предојевић је рекао да је нормализација саобраћаја успостављена и да су већ сада дозвољена полетања и слетања авиона.

"У тренутнку када смо приметили потенцијални проблем са софтвером, авиони који су били у ваздуху су усмерени ка другим провајдерима у региону, па ниједног тренутак безбедност није била угрожена, јер се та процедура и примењује управо из тих разлога, у директној комуникацији са Јуроконтролом из Брисела, чија смо ми пуноправна чланица", нагласио је Предојевић.

Он је додао да се очекује поптуна нормализација саобраћаја током вечери.

"Ово је уобичајена ситуација и догађа се свима, предвидели смо благовремено да ће можда доћи до проблема са софтвером и за сваки случај смо преусмерили оне авионе који су били у ваздуху и прекинули саобраћај за оне на земљи", рекао је Предојевић.

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар